Abe håper på økonomisk ryggdekning fra Obama

PÅ PLASS I USA: Den japanske statsministeren Shinzo Abe (nr. 2 fra høyre) kom torsdag til Washington. (Foto: Reuters/ NTB scanpix)
PÅ PLASS I USA: Den japanske statsministeren Shinzo Abe (nr. 2 fra høyre) kom torsdag til Washington. (Foto: Reuters/ NTB scanpix)

Japans nyvalgte statsminister Shinzo Abe håper på aksept for sin kontroversielle økonomiske politikk når han fredag møter Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abes konservative regjering overtok makten rett før nyttår, og fortsatt gjør statsministeren det godt på meningsmålingene.

Torsdag kom han til Washington, og samtalene med Obama vil dreie seg både om handel, valutakrig og Japans spente forhold til Nord-Korea og Kina.

Ifølge analytikere ønsker Abe å markere at han har et tett og godt forhold til USA. Nord-Koreas atomprøvesprengning og konflikten med Kina om en rekke omstridte øyer har gjort det viktig for Japan å sikre seg støtte fra sin mektigste allierte.

– Ikke like trygt

– Situasjonen i Øst-Asia blir stadig mer utrygg. Noe av det Abe håper å oppnå, er å styrke alliansen med USA, sier den japanske forskeren Mikitaka Masuyama.

Også på det økonomiske området er det viktig for Abe å få ryggdekning fra den amerikanske presidenten. Den siste tiden har Japan fått kritikk for å ha presset yen-kursen nedover ved å øke pengemengden.

Formålet er å skape en lettere situasjon for japanske eksportbedrifter, men økonomer er bekymret for hva som skjer hvis andre land kopierer Japans metode.

Valutakrig

En situasjon hvor flere land forsøker å overgå hverandre med tiltak for å svekke valutaene sine, kalles gjerne for valutakrig. «Krigen» kan føre både til høyere inflasjon og nye handelshindringer mellom landene.

Ifølge Mikitaka Masuyama vil det være en seier for Abe hvis Obama viser aksept for den japanske sentralbankens utradisjonelle tiltak – eller i det minste lar være å kritisere dem direkte.

Også USAs sentralbank har økt pengemengden voldsomt ved hjelp av såkalte kvantitative lettelser de siste årene. Rapporter om intern uenighet i sentralbankens styre har imidlertid ført til spekulasjoner om at pengetrykkingen etter hvert vil ta slutt.