Hurtigruten fjerner en av fire ansatte

Hurtigruten slanker virksomheten. Foto: NTB scanpix
Hurtigruten slanker virksomheten. Foto: NTB scanpix

Hurtigruten har besluttet å slanke organisasjonen med mellom 25 og 30 prosent, opplyser selskapet i en børsmelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurtigruten varsler om nedbemanningsplanen i en børsmelding mandag morgen. Planen skal ifølge selskapet sikre en årlig besparelse på mer enn 60 millioner kroner. Mellom 35-40 ansatte vil måtte gå.

– Dette er en effektivisering av våre landbaserte funksjoner i Norden. At hovedkontoret flytter til Tromsø er en vesentlig del av årsaken til at vi får til såpass store effektiviseringer, at vi nå samlokaliserer og tar bort dobbeltfunksjoner, sier administrerende direktør Daniel Skjeldam til NTB

Tjene penger

Hurtigruten varsler en rekke endringer i selskapets struktur og arbeidsmåter. Selskapet skal blant annet nedbemanne i administrative funksjoner, og sentralisere ved å flytte hovedkontoret fra Narvik til Tromsø. Forslaget om å endre forretningsadresse fra Narvik til Tromsø skal legges fram for ordinær generalforsamling 17. april.

– De endingene vi gjør, vil ikke få noen betydning for driften langs kysten. Vårt produkt er uendret som følge av dette. Hurtigruten har ikke tjent penger på ni år. Denne trenden er vi nødt til å snu. Det skal vi gjøre gjennom en blanding av å redusere kostnader og øke inntektene, sier Daniel Skjeldam.

Omstridt

Flyttingen fra Narvik til Tromsø, som nå bekreftes som en de facto nedlegging, fikk ifølge Fremover de tillitsvalgte til å hevde at selskapet har brutt bestemmelser i Hovedavtalen. I Narvik spør man seg hvorfor selskapet også drar på seg 15-20 millioner kroner i ekstra kostnader ved å flytte til en by som har høyere arbeidsgiveravgift.

Ordfører Tore Nysæter forteller til Fremover at kommunen på flere måter har forsøkt å få selskapet til å snu.

– Men de har vært veldig bestemt på at det er nødvendig å flytte. Det er snakk om at hovedkontoret må ligge ved et anløpssted. Alle vet at Hurtigruten – på samme måte som et rederi – kan drives fra et kontor hvor som helst, sier Nysæter.

Eget crewselskap

Videre varsler Hurtigruten at oppgaver og personell skal overføres til konsernsenteret. Organiseringen skal styrke selskapets kommersielle drift og det skal bli tydeligere satsing på hotell- og restaurantdriften om bord i skipene gjennom kompetanseutvikling og økt service.

Dessuten vil selskapet etablere et eget crewselskap for å samordne strukturen i konsernet. Den nye organisasjonen skal etter planen være operativ allerede 31. mars i år. Full effekt av kostnadskuttene ventes fra 2014.

Ytterligere besparelser

Ved siden av den forventede besparelsen på 60 millioner kroner årlig, ser Hurtigruten for seg ytterligere besparelser gjennom salg av såkalte ikke-strategiske eiendeler.

– Vi forventer oss at resultatet av det vi nå gjør, vil kunne gjøre oss enda sterkere organisert for å kunne øke inntjeningen, sier Skjeldam til NTB.

Personvernpolicy