Olav Thon har betalt over én milliard i skatt

BETALER MED GLEDE: Olav Thon (89) har bidratt med flere milliarder i den norske statskassa, men han setter likevel pris på at Frp ønsker å fjerne formueskatten for de rikeste. (Foto: NTB scanpix)
BETALER MED GLEDE: Olav Thon (89) har bidratt med flere milliarder i den norske statskassa, men han setter likevel pris på at Frp ønsker å fjerne formueskatten for de rikeste. (Foto: NTB scanpix)

Og nå roser den holdne 89-åringen Frp og Siv Jensen for å angripe formueskatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange år siden hotell- og eiendomskongen Olav Thon ble milliardær, og nå kan han også skryte av å ha bidratt med milliardsbeløp i skatt til den norske stat.

89-åringen har i mange år vært kjent for å betale sin skatt med glede, selv om han overfor VG innrømmer han av og til stusser litt over utslaget av reglene.

- Formuesskatten gjør at jeg av en inntekt på 78 millioner kroner i 2011 betalte 139 millioner i skatt. Jeg har råd til det, men jeg synes det viser urimeligheten med formuesskatten, sier han til avisa.

Milliard av egen lomme

Thon har fått et revisjonsselskap til å regne ut hvor mye skatt han, og selskapet hans Olav Thon Gruppen, har betalt inn de siste årene.

Oversikten, som går tilbake til 1996, viser at 89-åringen personlig har betalt 443 millioner kroner i inntektsskatt og 607 millioner kroner i formuesskatt.

Dermed har Thon totalt bidratt med 1.050 millioner kroner i skatt av egen lomme. Samme oversikt viser at Olav Thon Gruppen har bidratt med 2,8 milliarder i inntektsskatt siden 1996.

Les også: Thon: - Nordmenn har dårlig arbeidsmoral

Enig med Frp

Nylig uttalte Siv Jensen (Frp) at hun ønsker å fjerne formuesskatten, til tross for at det vil medføre at enkelte rike vil kunne fremstå som nullskattytere i skattelistene.

Argumentet til Jensen er at personer som bidrar med store summer i arbeidsgiveravgift og verdiskapning, bør slippe formueskatten.

Les også: - Stikk, din rike jævel

Det er toner Thon liker.

- Det er ingen tvil om at formuesskatten over tid fører selskaper ut av Norge. Utflagging gjør at staten tappes for store inntekter. Tas det med i regnestykket, vil det vise at formuesskatten koster statens store beløp, sier han til VG.

Personvernpolicy