Meny

Spanske aksjonærer mister sparepengene sine

En maskert demonstrant foran en plakat med påskriften «Bankia – svindel» i Madrid tidligere denne måneden. Foto: Paul Hanna (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 350.000 aksjonærene som har investert i den kriserammede spanske banken Bankia, vil måtte regne med å tape mesteparten av pengene sine.

Mange av dem er småsparere og pensjonister.

Beslutningen er tatt etter at bankens tap på misligholdte lån viste seg å være enda større enn tidligere antatt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tiltaket vil ramme mange småsparere som ble overtalt til å investere i banken gjennom aggressiv markedsføring så sent som i fjor.

Les også: - Norsk næringsliv skjeler til Europa

Bankia er et resultat av sammenslåingen av en rekke regionale sparebanker, som alle ble hardt rammet av den spanske eiendomsboblen.

I mai ble banken nasjonalisert, og nå forsøker myndighetene å få den til å gå med overskudd slik at den kan selges tilbake til private eiere.

Bankia skal denne uken motta 18 milliarder euro av EU. De skal brukes til å styrke bankens egenkapital i begynnelsen av januar. Da vil de nåværende aksjeeierne praktisk talt miste nesten alt de har investert, ifølge en kilde knyttet til den spanske sentralbanken.

Les også: Frykter ny Europa-krise

– Vurderer vi å la aksjonærene beholde noe? Ja. Hvor mye? Det er for tidlig å si. Vil det bli svært lite? Helt sikkert, sier kilden, som ikke vil navngis.

I henhold til EUs plan om å få Spanias kriserammede banksektor på beina igjen, er aksjonærene de første som må ta tap. Det var også tilfellet i Irland, der aksjonærene i Anglo Irish Bank ble stående igjen med ingenting.

Populært