Spanske aksjonærer mister sparepengene sine

En maskert demonstrant foran en plakat med påskriften «Bankia – svindel» i Madrid tidligere denne måneden. Foto: Paul Hanna (Reuters)
En maskert demonstrant foran en plakat med påskriften «Bankia – svindel» i Madrid tidligere denne måneden. Foto: Paul Hanna (Reuters)

De 350.000 aksjonærene som har investert i den kriserammede spanske banken Bankia, vil måtte regne med å tape mesteparten av pengene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av dem er småsparere og pensjonister.

Beslutningen er tatt etter at bankens tap på misligholdte lån viste seg å være enda større enn tidligere antatt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tiltaket vil ramme mange småsparere som ble overtalt til å investere i banken gjennom aggressiv markedsføring så sent som i fjor.

Les også: - Norsk næringsliv skjeler til Europa

Bankia er et resultat av sammenslåingen av en rekke regionale sparebanker, som alle ble hardt rammet av den spanske eiendomsboblen.

I mai ble banken nasjonalisert, og nå forsøker myndighetene å få den til å gå med overskudd slik at den kan selges tilbake til private eiere.

Bankia skal denne uken motta 18 milliarder euro av EU. De skal brukes til å styrke bankens egenkapital i begynnelsen av januar. Da vil de nåværende aksjeeierne praktisk talt miste nesten alt de har investert, ifølge en kilde knyttet til den spanske sentralbanken.

Les også: Frykter ny Europa-krise

– Vurderer vi å la aksjonærene beholde noe? Ja. Hvor mye? Det er for tidlig å si. Vil det bli svært lite? Helt sikkert, sier kilden, som ikke vil navngis.

I henhold til EUs plan om å få Spanias kriserammede banksektor på beina igjen, er aksjonærene de første som må ta tap. Det var også tilfellet i Irland, der aksjonærene i Anglo Irish Bank ble stående igjen med ingenting.

Personvernpolicy