– Politiet lar MC-gjengene begå kriminalitet

REAGERER. Peter Gottschalk mener medlemmer av de norske MC-gjenge hvitvasker penger uten at politiet er interessert i å få domfelt de. Foto: NTB scanpix/BI
REAGERER. Peter Gottschalk mener medlemmer av de norske MC-gjenge hvitvasker penger uten at politiet er interessert i å få domfelt de. Foto: NTB scanpix/BI
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Gottschalk mener at medlemmer i de kriminelt belastede motorsykkelklubbene i Norge hvitvasker store pengesummer i bedrifter de selv eier. – De får lov til å holde på så lenge det ikke er uro i miljøet, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er NUF:

NUF betyr Norskregistrert Utenlandsk Foretak.

Det er to fordeler ved å benytte NUF-selskapet sammenlignet med et norsk aksjeselskap:

1. Ikke noe minstekrav til aksjekapital. For et vanlig norsk AS er kapitalkravet kr 30 000.

2. Ingen plikt til å ha revisor så lenge årsomsetningen er under 5 mill kr.


Dette er Hells Angels

Hells Angels ble etablert i Fontana, California, i 1948.

I Norge er klubben etablert i Trondheim, Hamar, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø, Drammen og Bergen.

Ifølge Kripos definerer klubben seg selv utenfor det norske samfunnet, og har sine egne lover og regler.

Klubben har i overkant av 90 medlemmer og anser seg som et brorskap, og 71 prosent av medlemmene er straffedømt.

Medlemmene i Hells Angels er involvert i grov kriminalitet, innførsel av narkotika, torpedovirksomhet og vold, fiølge Kripos.

Over 90 prosent av de øvrige énprosentklubbene i Norge støtter Hells Angels.

I dag har Hells Angels 310 avdelinger fordelt på 32 land og er den største énprosentklubben i verden.

Professor ved institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, Peter Gottschalk, hevder at medlemmer i de kriminelt belastede motorsykkelklubbene i Norge hvitvasker store pengesummer i enkeltmannsforetak de selv eier.

Gottschalk sier til ABC Nyheter at MC-medlemmene trolig hvitvasker fortjenester fra torpedovirksomhet og salg av narkotika.

– Mange av de som er medlemmer i de store kriminelt belastede klubbene i Norge driver enkeltmannsforetak. Jeg er ikke i tvil om at firmaene brukes til å hvitvaske penger. De kan sette inn penger i selskapet og skrive det av som oppdrag som ikke er gjennomført, sier Gottschalk.

– Man at medlemmene selger narkotika og det kan være enkelt å gjennomføre hvitvasking gjennom egne foretak, sier han.

Les også: Økning i antall støtteklubber knyttet til MC-gjengene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å avdekke

Flere medlemmer av MC-gjengene i Norge driver bilforhandlere, tatoveringsstudioer, eiendomsselskaper og selskaper i bygg og anleggs-bransjen. ABC Nyheter vet at flere av selskapene er NUF-registrert, noe som gjør politiets jobb med å avdekke og følge pengestrømmer svært vanskelig.

Gottschalk mener økokrim sitter på gjerdet uten å gripe inn i det han kaller en «skitten økonomi».

– Økokrim har det øverste ansvaret i Norge når det kommer til økonomisk kriminalitet. MC-gjengene infiltrerer og undergraver det norske samfunnet på en mafia-aktig måte. Jeg synes det er på tide at Økokrim kommer på banen og ser nærmere på foretakene, sier Gottschalk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

Ønsker ikke å kommentere

I Økokrims trusselvurdering 2011-2012 erkjenner økokrim at det norske velferdssystemet er sårtbart for hvitvasking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har et av verdens mest omfattende velferdssystemer. Systemet bygger på tillit og det gjør det sårbart. Både politiet, skatteetaten og tollvesenet opplever for eksempel at det er en økning i avgiftskriminalitet begått av aktører i næringslivet, der fiktiv fakturering benyttes for å dekke over kriminaliteten, sier ØKOKRIM-sjef Trond Eirik Schea i trusselvurderingen.

Økokrim ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt de følger med på selskapene hvor medlemmer av de kriminelt belastede klubbene står som eiere.

– Vi kommenterer aldri enkeltsaker eller

SKEPTISK. Peter Gottschalk mener politiet og økokrim ikke følger MC-gjengene tett nok. Foto: BISKEPTISK. Peter Gottschalk mener politiet og økokrim ikke følger MC-gjengene tett nok. Foto: BI

hvordan vi jobber, sier kommunikasjonssjef i Økokrim, Mie Skarpaas til ABC Nyheter.

– Skjer i utlandet

I en årrekke har professor ved Politihøgskolen i Oslo, Paul Larsson, forsket på organisert og økonomisk kriminalitet. Han mener det ikke er utenkelig at selskapene brukes til å hvitvaske penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ingen mening om det foregår, men det er ikke usannsynlig. Jeg vil likevel presisere at det ikke har blitt gjort funn av dette i Norge og jeg ønsker ikke å spekulere, selv om man har sett lignende tilfeller i utlandet.

– De norske klubbene er ikke til å sammenligne med Sverige, Danmark og Tyskland. Jeg synes Gottschalk skyter litt fra hofta når han går så bastant ut og sier at selskapene er et skalkeskjul for hvitvasking fra kriminelle handlinger, sier Larsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet reagerer på utspillet

Gottschalk er av den klare oppfatning at politiet ikke prioriterer å ramme medlemmene økonomisk. Han er svært kritisk til Oslo-politiets nære dialog med både Hells Angels og Bandidos.

Politiet ser mellom fingrene på kriminell virksomhet bare klubbene er fredlige i det offentlige rom. Det virker det som det er greit at medlemmene selger noe narkotika og utfører torpedovirksomhet, sier Gottschalk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsene får leder ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, til å reagere kraftig.

– Å si at politiet ser i mellom fingrene når det gjelder alvorlig kriminalitet beror mest sannsynlig på uvitenhet. Vi ser ikke gjennom fingrene på noen ting og forfølger enhver straffbar handling.

Så medlemmene slipper ikke unna?

– La meg si det sånn. Vi har årelang erfaring med dialogsmodellen hvor vi

UVITENHET. Leder ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, sier politiet gjør det de kan. Foto: NTB scanpixUVITENHET. Leder ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, sier politiet gjør det de kan. Foto: NTB scanpix

snakker med kriminelle og har vært tjent med det. Om det likevel har skjedd noe i miljøet har vi slått kraftig ned, sier Aas.

Les også: Vil dømme MC-medlemmer etter mafiaparagrafen

– Alt vi gjør er feil

Talsmann for Hells Angels, Rune Olsgaard, er kritisk til uttalsene Gottschalk kommer med. Han mener klubben blir uglesett på feilaktig grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har blitt sånn at uansett hva vi gjør er det feil. At et medlem av Hells Angels eier et selskap er like ufarlig at alle andre gjør det. Det kan ikke bli slik at så lenge det står Hells Angels på ryggen til en mann så skal alt han gjør være kriminelt og ha en baktanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det kommer til påstandene om at selskapene brukes til å hvitvaske penger få Gottschalks bare mene, men ingen av våre medlemmer har blitt tatt for disse forholdene, sier Olsgaard til ABC Nyheter.

Sviktet av sine egne

Til ABC Nyheter sier Peter Gottschalk at de kriminelt belastede MC-klubbene har fått lite oppmerksomhet fra politiets siden etter at tidligere avdelingsdirektør i Kripos, Atle Roll-Matthiesen, uttalte at MC-gjengene skulle følges opp i 2010. På eget initiativ inviterte han Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) og representanter fra 19 kommuner til Danmark for å lære om bandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roll-Matthiesen tok et enormt initiativ for å sette problematikken rundt disse bandene på dagsorden. Han tok på eget initiativ med seg kommunene på tur til Danmark for at de skulle lære hvordan bandene opererer, sier han.

– Men det tok ikke lang tid før Roll-Matthiesen ble sviktet av ledende personer innad i politiet som ikke fulgte opp initiativet og mente at MC-gjengene ikke skulle prioriteres. Siden 2011 har ikke fokuset vært intenst og klubbene har fått drive slik de ønsker, mener Gottschalk.