– Menn ser etter det som glinser

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at folk må begynne å planlegge julehandelen bedre. Foto: DNB
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at folk må begynne å planlegge julehandelen bedre. Foto: DNB

Panikkhandel er et utpreget fenomen i julehandelen. Sjekk hvor mye mer kvinner bruker på julehandel sammenlignet med menn, og hvor de typiske panikkshopperne bor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er litt merksnodig at man alltid ender opp med å panikkhandle julegaver, til tross for at alle vet at julen feires 24. desember hvert år. Vi bør gjøre som Olsenbanden, rett og slett lage en plan, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
DNBs juleundersøkelse 2012 viser at hele 52 prosent av nordmenn i alderen 18 til 34 år panikkhandler gaver. Tallet minker jo eldre man blir, da 40 prosent i alderen 25 til 39 år panikkhandler, og 33 prosent i alderen 40 til 59 gjør det. Kun 21 prosent av personene over 60 år panikkhandler.

Les også: Du får over 1,6 millioner ekstra

Menn panikkhandler mest

Ifølge undersøkelsen skal det handles julegaver for 22,5 milliarder i år. Beløpet kan fort bli mye høyere. For nærmere to av fem sier at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt.

– Dette er et mannsfenomen. Det er i størst grad menn som panikkhandler. Da ser man gjerne etter det som glinser, fremfor prislappen, sier Sandmæl.

Undersøkelsen viser at kvinnene vil få dobbelt så dyre gaver fra sin ektemann/samboer som hun gir til sin ektefelle/samboer. Hun vil få en gave til 2.267 kroner, mens han vil få en gave til 1.190 kroner. I gjennomsnitt sier nordmenn at de skal bruke Kr 11.561 kroner på årets julehandel. Det vil si nærmere 45 milliarder kroner.

Les også: «Prøv fritt» og «kr 0,-» koster minst 2628 kroner

Bedre å planlegge

Sandmæl sier at disse tallene tyder på at nordmenn ikke er flinke nok til å planlegge julen.

– Man kan bli kvitt mye av panikkhandelen og stresset hvis det legges en plan. Lag eksempelvis lister over hvem man skal kjøpe gave til, hva og hvor. Gjerne også makspris. På denne måten har man kontroll over utgiftene, sier Sandmæl.

– Det er litt rart julehandelen ikke planlegges bedre, med tanke på hvor stresset man var året før, sier hun.

Geografisk skiller Oslo seg ut med en høyere andel panikkhandlere enn i landet for øvrig. 42 prosent av de bosatt i Oslo panikkhandler julegaver, i motsatt ende finner vi de bosatt i Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor kun 26 prosent panikkhandler julegaver.

Les også:

Svir av rekord mye på julehandelen

Maskinene du virkelig ønsker skal ligge under treet

Juleferie-rush til utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden