Advarer mot ny trend:

Flere blir pensjonister med million-gjeld

Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank 1.
Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank 1.

Mange nordmenn regner ikke med å ha betalt ned boliglånet før de blir pensjonister, viser ny undersøkelse. - Folk kan få så dårlig råd at det stopper den livsstilen de ønsker å leve, advarer pensjonsøkonom Kristin Myrmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse som Respons har gjort for SpareBank 1 viser at mange nordmenn ikke tror de vil betale ned boliglånet før de blir pensjonister. Ifølge undersøkelsen svarer kun 34 prosent av de spurte at de regner med å ha betalt ned boliglånet før de fyller 60 år. 35 prosent tror det vil skje etter fylte 60 år og fem prosent tror de aldri vil klare å betale ned boliglånet.

Ti prosent av dem som har husstandsinntekt på over én million regner med å gå inn i pensjonistenes rekker med et boliglån på mellom 1,6 og 3,2 millioner kroner, viser undersøkelsen.

Halvert inntekt

-Dette er en voksende trend, som på ingen måte er risikofri. Betalingsevnen vil være betydelig lavere som pensjonist enn når du jobber, advarer pensjonsøkonom Kristin Myrmo i Sparebank 1.

- Faktisk vil mange oppleve at inntekten halveres, og da kan flere få problemer med å betale tilbake lånet. Da kan folk få så dårlig råd at det stopper den livsstilen du ønsker å leve og du vil i verste fall ta opp nye lån for å finansiere livsstilen din, sier Myrmo.

For endel nordmenn er det også aktuelt å ta opp nye lån på boligen når man blir pensjonist, viser undersøkelsen. Uavhengig av om de eier bolig eller har boliggjeld svarte 19 prosent at de mente det var aktuelt å ta opp lån på boligen som pensjonist.

Skyhøye lån bekymrer

Tidligere undersøkelser viser at pensjonister ønsker å leve det gode liv og drive med kostbare ting i fritiden, men om dette lånefinansieres kan det bli en dyrkjøpt erfaring for noen, mener Myrmo.

-Den nye trenden gir grunn til bekymring - skyhøye lån, lån som øker jevnt og trutt eller garantier for barna i egen bolig kan sette pensjonisten i en knipe hvis boligprisene synker og boligen av en eller annen grunn må realiseres, sier Myrmo.

Les også:

- En kjempemulighet! - Nei, det er en felle!

Advarer mot hasardiøs pensjon-strategi

Personvernpolicy