Meny

Høyesterett tar strid om sosial dumping i verftsindustrien

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har vedtatt å behandle en anke fra NHO, Norsk Industri og ni verft i prinsippstrid om betingelsene for utenlandske ansatte.

Borgarting lagmannsrett ga i mai staten medhold i den prinsipielt viktige saken om allmenngjøring av avtaler for ansatte i norsk verftsindustri.

Arbeidsgiverorganisasjonene og ni verft anket imidlertid avgjørelsen. Nå har Høyesteretts ankeutvalg besluttet å behandle anken. Det får ABC Nyheter bekreftet hos Høysteretten.

Allmenngjøring av tariffavtaler er en ordning som skal forhindre sosial dumping når utenlandske arbeidstakere blir hyret inn. Den innebærer at alle skal ha de lønns- og arbeidsbetingelsene som er vanlige i bransjen.

– Dette er en viktig dom for allmenngjøringsordningen og for den norske modellen for lønnsdannelse, sa LO-leder Roar Flåthen da staten vant saken i lagmannsretten.

Les også: Staten vant sak om tillegg for utenlandske arbeidstakere

NHO overrasket

NHO mener at dommen er i strid med tolkningen av EØS-avtalen som på forhånd ble gjort av EFTA-domstolen i Luxembourg.

– NHO er meget overrasket og svært skuffet over dommen, sa Nina Melsom, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO den gang.

Konkret dreier striden seg om utlendinger skal ha samme tillegg for å dekke utgifter til reise, kost og losji, som norske ansatte.

«Dersom arbeidstakere selv må dekke utgifter til reise, kost og losji, undergraves den allmenngjorte minstelønnen. Det øker også vesentlig forskjellene mellom utsendte arbeidstakere og gjennomsnittslønnen til norske arbeidstakere, noe som setter norske arbeidstakeres lønn under press», het det i lagmannsrettens dom.

Les også: Utenlandske arbeidssøkere snikes inn som spesialister

Rettigheter lov i EØS?

– Jeg registrerer at staten har fått fullt gjennomslag for sitt syn i lagmannsretten og er godt fornøyd med dette, sa daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til dommen i Borgarting lagmannsrett, og la til:

– Dette er en meget viktig sak for arbeidstakerne, og det er positivt å konstatere at det er forenlig med EØS-retten å beskytte deres rettigheter.

Les om allmenngjøring som tiltak mot sosial dumping, notat av FAFO-forsker Line Eldring.

Les flere nyheter

Privatøkonomi
Populært