Slik håver du inn på egen hytte

PENGER Å HENTE: Denne hytta i Ål i Hallingdal med plass for ni personer leies i vinterferieuken ut for 8.990 kroner. Ellers i vinter ligger prisen på 7.660 kroner per uke. - En populær utleiehytte, forteller Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking.
PENGER Å HENTE: Denne hytta i Ål i Hallingdal med plass for ni personer leies i vinterferieuken ut for 8.990 kroner. Ellers i vinter ligger prisen på 7.660 kroner per uke. - En populær utleiehytte, forteller Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking.

Døgnprisen for å feriere på egen hytte: 4.600 kroner. Sjekk hvor mye du kan spare på å leie ut hytta noen uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn som drømmer om å gå til anskaffelse av hytte burde tenke på utleie som en mulighet for å få dekket noe av de faste kostnadene ved å eie, mener forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

- Hvis en familie bruker hytta til sammen tre uker i løpet av et år, er døgnprisen rundt 4.600 kroner. Man kan leie ganske mye bra for denne prisen. Leier man ut hytta i seks uker, kommer døgnprisen ned i 2.700 kroner. Da er man i alle fall nede på noe som kan ligne på hotellpris for en familie, sier Warloe til DN.no.

- Skeptiske nordmenn

Ifølge Norgesbooking, som har cirka 400 hytter til utleie i den norske fjellheimen, vegrer imidlertid nordmenn seg for å la ukjente bo på familiehytta.

Foto: Michal Tomaszewicz. // Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.Foto: Michal Tomaszewicz. // Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

- I mange andre land er det mer vanlig å leie ut hytta når man ikke bruker den selv. Nordmenn er nok litt mer skeptiske til å leie ut sine private hytter. Økonomi er også en faktor. Nordmenn har generelt bedre råd til å la være å leie ut hytta, men mister da gode leieinntekter da hyttene ofte står tomme store deler av året, sier web- og markedsføringsansvarlig Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking til DN.no.

Les også: Brynestad klarte ikke å sette prisrekord

Warloe i Nordea peker i den forbindelse på at de årlige kostnadene ved det å eie hytte fort blir skyhøye (se tabell under).

- Alt i alt må det sies at det å ha en fjellhytte er et skikkelig overskuddsprosjekt. Man skal ha betalt godt ned på boliglånet før man gyver løs på hytteplanene, sier hun.

Eksempel. Hytte på Hafjell til kroner 3.000.000*:

Årlige kostnader kroner

Kapitalkost (realrente etter skatt)**

53.784

Årlig vedlikehold (1 prosent av verditakst)

30.000

Kommunale avgifter

3.500

Strøm

8.600

Forsikring

3.000

Utgifter kjøp/salg (5 prosent fordelt på 20 år)

7.500

Sum

95.884

*Forutsetninger: Hytteverdien utvikler seg i takt med inflasjonen. ** 4,49 % Fastrente 10 år.

KILDE: Christine Warloe/Nordea

Les også: Denne hytta klikker vi mest på

Skattefritt inntil 10.000 kroner

Idag kan du leie ut hytta for inntil 10.000 kroner i året uten at inntekten skattlegges. Av et overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt. Inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 28 prosent. Det er et vilkår at eieren selv benytter eiendommen til fritidsformål i rimelig omfang over tid.

- Man får altså ikke fradrag for vedlikeholdskostnader i og med at du kun skatter av 85 prosent av leieinntekten over 10.000 kroner, sier Warloe.

Les også: Disse hyttene får Norge til å klikke

Skarsgard i Norgesbooking anslår at ukesprisen for å leie hytte på de mest populære destinasjonene er cirka 850 kroner per person på høsten og 1.250 kroner per person på vinteren.

- For absolutt høysesong, som vinterferie, påske jul og nyttår, vil prisen ligge alt fra 1,5 til 2,5 ganger høyere per person i forhold til ordinære vinterpriser, sier han.

Eksempel. 80 kvadratmeter stor hytte på Hafjell leies ut seks uker i løpet av et år:

Kroner

Ukesleie i snitt

8.000

Leieinntekt totalt

48.000

Skatt: 28 prosent av (48.000 – 10.000)*0,85

9.044

Netto inntekt utleie:

38.956

KILDE: Christine Warloe/Nordea

På å leie ut hytta seks uker i året, kan du altså ifølge regnestykket til Warloe spare 40,6 prosent av de årlige kostnadene ved å eie.

- Hvis det er praktisk mulig, så er det et poeng å leie ut strøm. Mye fortjeneste kan bli spist opp hvis leietaker har lav «strømmoral», sier hun.

Tilbudet større enn etterspørselen

Tilbudet av hytter til salgs i den norske fjellheimen er idag større enn etterspørselen. Det melder fjellmeglerne, som spår en flat prisutvikling også i vinter.

Rekordlav rente og en solid lønnsøkning, kan for mange senke terskelen for å realisere hyttedrømmen ytterligere.

Les også: Stordalens hytte brant ned

Web- og markedsføringsansvarlig Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking.Web- og markedsføringsansvarlig Svein-Rune Skarsgard i Norgesbooking.

Men hvor sikker er leieinntekten?

Til tross for at utleiemarkedet i fjellet har vært vanskelig de siste årene, har Norgesbooking tro på en god vinter.

- De tre siste tre årene har vært påvirket av finansuro, sterk kronekurs og dårlig vær og vi er følgelig blitt berørt av dette. Høsten ser derimot ut til å bli bedre enn fjoråret, og vinterbookingene er også godt i gang.Vi er også avhengige av hva slags dager jul og nyttår faller på, og i år er det få arbeidsdager mellom jul og nyttår, noe som gjør av mange kan reise bort over lengre tid. Vi er derfor optimistiske da alt per i dag ligger til rette for at høsten og vinteren blir bedre enn fjoråret, sier Skarsgard.

Les også:

- Hytteselgerne må omstille seg

Denne hytta klikker vi mest på

- Det var litt baluba i fjellet


Les fler økonominyheter

Les andre nyheter

Personvernpolicy