Sprøyter inn fem milliarder i Husbanken

Husbanken har fått økt lånerammen sin til 20 milliarder kroner i 2012. (Faksimile/montasje: Husbanken.no/DinSide.no)
Husbanken har fått økt lånerammen sin til 20 milliarder kroner i 2012. (Faksimile/montasje: Husbanken.no/DinSide.no)

Husbanken får ytterligere fem milliarder kroner til å låne ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sliter du med å få lån?

Husbanken er en bank som har en litt annen profil enn ordinære kommersielle banker. Husbanken skal gi lån til dem som ikke får finansiering av ordinære banker.

– Husbankens viktigste oppgave er å bidra til at også vanskeligstilte husstander kan bo godt og trygt, sa tidligere direktør i Husbanken, Geir Barvik til DinSide da finansuroen raste som verst.

Det vil ikke si at Husbanken kaster penger etter nullskatteytere, men det er banken som muliggjør boligkjøp for husstander med lav, men trygg, inntekt.

Det er også banken unge kan henvende seg til for startlån eller topplån, og det er verdt å merke seg at Husbanken er unntatt kravet om 15 prosent egenkapital.

I årets statsbudsjett økte regjeringen bevilgningene til Husbanken med 23 millioner til tilpasning av boliger for mennesker som ellers ville måttet bo på institusjon, og i tillegg innførte de en gyllen husbankordning som kan gi opptil 600.000 i tilskudd til ny bolig.

I løpet av årets første halvår ga Husbanken tilsagn til oppføring av i underkant av 3.000 nye boliger.

Dette er omtrent tre fjerdedeler av det de hadde budsjett til, og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) advarte om at Husbanken kunne gå tom.

Nå har regjeringen bevilget ytterligere fem milliarder kroner, slik at Husbankens totale utlånspott i år er på 20 milliarder kroner. Ekstrabevilgningen blir fremmet i en egen stortingsproposisjon.

– Jeg er fornøyd med at kommunal- og regionalmininster Liv Signe Navarsete med dette legger til rette for at enda flere vanskeligstilte kan få egen bolig og at flere boliger med miljø og universelle kvaliteter blir bygget, sier Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken, i en pressemelding.

Det var nok i grevens tid, for DinSide har siden fått henvendelser fra flere lesere som hadde fått sterke hint fra sin kommune om at det ikke var flere midler igjen.

Les også: Innstrammingen av bankenes utlånspraksis og økte krav til egenkapital er på grensen til rasjonering av boliger, ifølge FNO-direktør.

Prioriterer startlån

Ved utgangen av august er det gitt tilsagn til kommunene om startlån for 5,7 milliarder kroner.

– Startlånet er prioritert. Med økende etterspørsel vil vi gjenta vår anmodning til kommunene om å prioritere dem som har varige problemer med å etablere seg på boligmarkedet uten startlån, sier Øistensen.

I tillegg hadde Husbanken gitt tilsagn om grunnlån til oppføring av nye boliger for syv milliarder kroner ved utgangen av august. Totalt har de lånt ut 13,5 milliarder kroner i årets første åtte måneder.

Thor Eek i NBBL oppfordrer nå Husbanken til å prioritere nybygging (Foto: Tanya S. Wallin/Ospix foto)Thor Eek i NBBL oppfordrer nå Husbanken til å prioritere nybygging (Foto: Tanya S. Wallin/Ospix foto)

Thor Eek i NBBL oppfordrer nå Husbanken til å prioritere nybygging.

– Nå er det viktig at lån til nybygging prioriteres slik at den positive tendensen i byggetallene fortsetter, sier NBBL-sjefen i en pressemelding.

– Vi håper at Husbanken nå evner å dreie virkemiddelbruken sterkere over på bygging av nye boliger. Startlån og rehabilitering er viktige hensyn, men akkurat nå er det knappheten på boliger i de større byene som utgjør den største boligpolitiske utfordringen. Da er det viktig at Husbanken brukes kreativt nettopp på dette området, påpeker Thor Eek.

Les også: Her får du bo med "strandlinje" til en million kroner

Personvernpolicy