Vil ha røyken ut av skammekroken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største tobakksselskap – Philip Morris – innledet mandag sin sak mot den norske stat fordi de vil ha fjernet forbudet mot å la tobakk stå synlig i utsalgssteder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har selskapet rettssaker gående i en rekke andre land.

Philip Morris Norge, som er del av verdens største tobakksselskap, har derfor saksøkt den norske stat for å få opphevet forbudet. Mandag møtes partene i Oslo tingrett.

Tobakksselskapet mener blant annet at forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Torsdag holder Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel sitt partsinnlegg i retten. Administrerende direktør i Philip Morris Norway AS, amerikaneren Michael Saxon, skal holde motpartens innlegg. En tolk simultanoversetter rettssaken til engelsk.

Les også: Legeforeningen vil ha røykeforbud i bil

– Effekten av å gå til sak i Norge er å beholde markedsandeler i andre land. Det vil vi synliggjøre. Vi er ikke så bekymret over utfallet her, men mer i andre land som vil hindre tobakkens inntreden for fullt. Etter all sannsynlighet er ikke siste ord sagt i tingretten, sier Anne Lise Ryel til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Philip Morris Norway er et datterselskap av det amerikanske konsernet som i 2010 hadde en omsetning på over 27 milliarder dollar. Selskapet har rundt 25 ansatte i Norge.

Rettssaken går for Oslo tingrett og avsluttes onsdag 13. juni.

Les også: Krever slutt på taxfree-tobakk

– Folkehelsen veier tyngst

Selskapets advokat Jan-Magne Juuhl-Langseth holdt sitt innledningsforedrag mandag. Tirsdag starter regjeringsadvokat Ketil Bøe Moen sin innledning. De bygger sine foredrag på rundt 4.000 sider med saksdokumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tar lett på saken. Begge parter har advokater med seg og har innkalt en rekke vitner, blant dem flere professorer. Mandag ble selskapets kommunikasjonsdirektør Nordan Helland assistert av informasjonsrådgiver Jarle Aabø i Aabø & Co.

Philip Morris bestrider ikke at tobakk er helseskadelig, men viser i stedet til en EFTA-dom som fastslår at forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Indonesisk åtteåring har stumpet røyken

Juuhl-Langseth pekte på at dette fører til konkurransevridning, særlig for nye merker som vil etablere seg.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener norske myndigheter må kunne gjennomføre tiltak for å beskytte befolkningens helse.

– Folkehelsen veier tyngst. Den går foran tobakksindustriens profitt. Mitt ansvar som helseminister er å beskytte befolkningens helse, og tobakk er nummer en på listen i forhold til alvorlig sykdom og tidlig død, sier hun til NTB.

Les også: Forsker: - Må informere om fordelene med snus

Utveksler informasjon

Etter at EFTA-dommen falt, innhentet tingretten en rådgivende uttalelse i saken fra domstolen i Luxembourg. Den mente forbudet kan bryte med EØS-avtalen, men ga også staten støtte i at det kan ha en helsemessig gevinst.

I saken understreker Philip Morris at selskapet ikke er uenig i at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, men hevder samtidig at forbudet ikke er egnet og nødvendig for å få ned forbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er bare ett av en rekke land konsernet har rettssaker gående i. Til sammen 13 land er berørt i 23 saker som Philip Morris har anlagt.

– Fordi det pågår så mange rettssaker, tok jeg initiativ til et samarbeid. Vi er flere land som informerer hverandre om det som skjer, og om argumentasjonen som blir brukt. Vi står samlet i kampen mot tobakksindustrien, sier statsråden.

Les også: Røykeforbud på stranden likevel?

Foruten Norge, er Australia, New Zealand, Canada, Uruguay og Storbritannia med i gruppen.

– Uakseptabelt

Tobakksindustrien vokser særlig i verdensdeler som Asia og Afrika der mange land ikke har råd til å føre en rettssak slik som i Norge.

– De kan komme til å bøye av og det vil få store konsekvenser for folkehelsen i landene det gjelder. I land sør for Sahara er smittsomme sykdommer den største trusselen. Får de i tillegg røyking som et stort helseproblem, får de en dobbelt byrde. Å investere i helse er å investere i økonomisk utvikling, sier Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Én av ti stumpet røyken i 2011

Kreftforeningen mener rettssakene også er en måte å forsinke iverksettelsen av restriksjoner på tobakkssalg i andre land på.

Helseministeren sier at staten er beredt til å bruke ressurser på denne saken.

– Det ikke er akseptabelt at en industri går til rettssak mot et land fordi man vil beskytte befolkningens helse, sier statsråden.

Les også: Derfor er tobakk farligere for kvinner


Les flere nyheter