YS og LO godtok skissen, Unio fortsetter streiken

Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og leder Tone Rønoldtangen i LO Stat hos Riksmekleren. Nå fortsetter UNIO streiken, mens LO Stat har avbrutt streiken. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.
Forhandlingsleder Arne Johannessen i UNIO og leder Tone Rønoldtangen i LO Stat hos Riksmekleren. Nå fortsetter UNIO streiken, mens LO Stat har avbrutt streiken. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.

LO Stat har godtatt tilbudet fra staten, og avbrøt tidlig lørdag morgen streiken som har vart i ni dager. YS stat og Akademikerne har også godtatt skissen fra Riksmekleren, men ikke Unio Stat, som varsler opptrapping av streiken fra torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De statstilsatte får en lønnsøkning på om lag det samme som frontfaget, og en reguleringsklausul i andre avtaleår skal sikre at lønnsutviklingen blir lik.

Totalramma på oppgjøret vil ikke bli endelig avklart før man ser hva den faktiske lønnsglidningen blir, opplyser Tone Rønoldtangen, forhandlingsleder i LO Stat.

– Dette har vært en tøff runde, men nå er jeg glad for at våre medlemmer kan gå tilbake på jobb i visshet om at de ikke er mindre verdt enn ansatte i andre sektorer, sier Rønoldtangen.

– Godt resultat

YS Stat opplyser at de har oppnådd en økonomisk ramme på om lag 4,1 prosent, hvilket innebærer et generelt tillegg på minimum 12.000 kroner per år til alle. Det sikrer alle økt kjøpekraft, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat.

– Dette er et godt resultat for YS Stats medlemmer. Det er betydelig bedre enn det tilbudet staten ga oss for en uke siden, og som presset oss ut i en storstreik, sier Arnesen.

– Vi vant også fram med kravet om at resultatet for lønnsoppgjøret i frontfaget fortsatt skal være førende for offentlig sektor. Vi kjenner ikke det fulle resultatet for denne gruppen ennå, men skulle det bli høyere vil det reflekteres i tillegget per 1. mai neste år, opplyser Arnesen.

Les også: Statsoppgjøret er i sluttfasen

Tøffe forhandlinger

Det var tidlig lørdag morgen at LO Stat og YS Stat sa ja til tilbudet og avbrøt streiken, mens Akademikerne ble enig uten streik.

Unio Stat derimot avviser tilbudet og varsler opptrapping av streiken fra torsdag.

– Den økonomiske profilen er akseptabel og den lokale handlefriheten øker. Derfor sier vi ja til denne meklingsskissen, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat.

– Det har vært tøffe forhandlinger, der mange har tatt og gitt, men jeg er glad for at tre av fire har akseptert skissen, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud til NTB.

– Det er gode likelønnstillegg, noe som er viktig for meg, sier hun.

Les også: Forsinkelser og kansellerte fly for de reisende

Ikke godt nok

For Unio Stat var Statens tilbud ut fra en samlet vurdering ikke god nok. Verken ramme eller profil var slik at Unio kunne godta det og viser ifølge forhandlingsleder Arne Johannessen at regjeringen ikke verdsetter den kompetanse Unios medlemmer har og de tjenester de leverer.

– Unio viste forhandlingsvilje og gikk inn i frivillig mekling med et mål for øye, å bidra til en løsning. Regjeringen har vist veldig liten vilje til å bevege seg, selv om vi har hatt en storstreik gående, sier Johannessen.

– Staten nektet oss et sentralt justeringsoppgjør, som var ett av Unios viktigste krav. Rammen og profilen var langt fra Unios krav og prioriteringer. Den foreslåtte reguleringsklausulen var heller ikke tilfredsstillende. Totalvurderingen er at Unio ikke kunne akseptere dette, selv om andre gjorde det, sier Johannessen.

Unio fortsetter dermed streiken og varsler samtidig tredje streikeuttak for til sammen 344 nye medlemmer.

Les også: Nokas: - Minibanker vil gå tomme

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden