Bøndenes priser raser - men ikke for forbrukerne

TAR ALL FORTJENESTEN: Dagligvarebransjens priser øker for forbrukerne til tross for at bøndene stadig får mindre betalt for varene sine. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
TAR ALL FORTJENESTEN: Dagligvarebransjens priser øker for forbrukerne til tross for at bøndene stadig får mindre betalt for varene sine. Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

I løpet av de siste 25 årene har prisene på norske bønders varer gått kraftig ned, uten at forbrukerne har merket noe til det. Fortjenesten beholdes nemlig av matvarekjedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøndene får stadig mindre igjen for varene de selger, skriver Klassekampen.

Regnet i 2011-priser fikk en bonde 46 kroner kiloen for grisekjøtt i 1987. I 2011 fikk bonden 24 kroner for det samme kjøttet. I samme periode har prisene på lam og storfe gått ned med henholdsvis 25 og 29 prosent, viser tall fra Nortura og Statens landbruksforvaltning.

Men prisnedgangen har ikke kommet norske forbrukere til gode.

Matvarekjedene tar fortjenesten

– Forbrukerne får ikke billigere mat, men matvarekjedene blir sittende igjen med fortjenesten, sier Ola Flaten, forsker ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Han mener det er en sammenheng mellom prisutviklingen og maktkonsentrasjonen i norsk dagligvarehandel og viser til at i Norge er det fire store kjeder som kontrollerer 99 prosent av matmarkedet.

Les også: Frustrerte bønder varsler flere markeringer

Flaten møter kraftig motstand fra sine synspunkter hos Thomas Angell, direktør for handel i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

– Her er han på ville veier. I fjor så vi for eksempel at matprisene i butikk økte med 1,1 prosent, mens prisene fra næringsmiddelindustrien økte med 2,2 prosent, sier Angell, som ikke ønsker at bøndene skal få høyere priser for sine varer, men heller få tilskudd over statsbudsjettet.

Forhandlinger kunne vært reddet

Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag har for første gang på 12 år brutt jordbruksforhandlinger med staten både på grunn av strid om tilskudd og frustrasjon over nettopp prisene de får for varene sine.

Les også: Bøndenes brødaksjonen har startet

Nationen skriver onsdag at bruddet kunne ha vært unngått hvis staten hadde vært villig til å gi norske bønder bedre tollvern, selv om dette punktet i utgangspunktet ikke var knyttet til jordbruksforhandlingene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy