Han tjente 16,6 millioner kroner i fjor

PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen er en av landets best betalte toppledere. Foto: PGS
PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen er en av landets best betalte toppledere. Foto: PGS

Samtidig stupte aksjekursen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon Erik Reinhardsen, toppsjef i seismikkselskapet PGS, er en av Norges best betalte toppsjefer.

I 2011 fikk han utbetalt lønn og bonus på til sammen 2.979.616 dollar fra PGS, som med dollarkursen selskapet bruker for sine beregninger utgjør nesten 16,6 millioner kroner.

Bonus fra et sterkt 2010

Denne solide lønnspakken fikk Reinhardsen i et år der PGS-aksjen falt fra 90,85 kroner til 65,45 kroner, en nedgang på 28 prosent.

Forklaringen på hvorfor det ble slik er ganske enkel. I 2010 steg nemlig PGS-aksjen med drøyt 36 prosent fra 66,50 kroner, og bonusen for 2010 ble først utbetalt i fjor.

Bonusen var på 2,04 millioner dollar, tilsvarende 11,3 millioner kroner.

Kompensasjonsbonus

Reinhardsen fikk ifjor også utbetalt fem millioner kroner pluss renter fra 1. april 2008. Dette er en betaling han fikk for å være i selskapet mer enn tre år, og er en kompensasjon for ytelser han måtte si fra seg da han gikk fra Alcoa til PGS i 2008.

Hvorvidt disse pengene er en del av den totale lønnskompensasjonen på nesten tre millioner dollar eller ikke, har det ikke lykkes DN.no å få oppklart.

Røkkes betrodde

Reinhardsen var i en lang periode i Aker-systemet, og hadde ulike posisjoner i Aker Kværner fra 1983 til 2005 og han var også en av Kjell Inge Røkkes mest betrodde medarbeidere.

- Jeg har jobbet med Bjarne Skeie og Kjell Inge Røkke. Jeg begynte i den delen av Aker-systemet som var startet av Skeie i Kristiansand, sa Reinhardsen til DN.no da han skulle begynne i PGS i 2008.

I dag er Øyvind Eriksen Røkkes nærmeste medarbeider, og det får han godt betalt for, rundt 20 millioner kroner totalt i året.

Overgår Statoil-sjefen

Reinhardsens navn var også nevnt i spekulasjonene om hvem som skulle lede Statoil da tidligere konsernsjef Olav Fjell måtte trekke seg etter Iran-skandalen. Den jobben gikk som kjent til Helge Lund, som i fjor hadde en total lønnspakke på 12,2 millioner kroner.

Lunds fastlønn var på nesten syv millioner kroner, nesten to millioner skal brukes til kjøp av Statoil-aksjer, og i tillegg fikk Lund en ren bonus på 2,14 millioner kroner.

Til sammenligning tjente DNB-sjef Rune Bjerke 6,8 millioner kroner og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg tjente 5,6 millioner kroner ifjor.

Når ikke opp mot Kibsgaard

Sammenlignet med nordmannen Paal Kibsgaard (44) fra Ålesund, som også er sjef i et oljeserviceselskap, blir Reinhardsens lønn derimot som liten å regne.

Kibsgaard overtok som toppsjef i oljeservicegiganten Schlumberger ifjor sommer. Da ville hverken Kibsgaard selv eller selskapet opplyse om lønnsvilkårene.

I slutten av mars viste imidlertid Schlumbergers årsrapport at Kibsgaard dro inn 145 milioner kroner totalt i debuten, og er dermed den suverent best betalte konsernsjefen med norsk pass, skrev Finansavisen da.

Total godtgjørelse fra selskapet han ledet var på 70 millioner kroner, i tillegg solgte han aksjer for 75 millioner kroner.

Les også:

Oljemygg solgt for 2,5 milliarder

Telenor gjør milliardkjøp i Vimpelcom

- Den ultimate 40-minuttersøkten

Sprettet champagne til 770.000 på nattklubb

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden