Kina innrømmer falske makrotall

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Embetsmenn presset lokale bedrifter til å overrapportere, hvilket har ført til store sprik med nasjonale tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas offisielle statistikkmyndigheter sier fredag at lokale tjenestemenn har tvunget hoteller, kullgruver og aluminiumsprodusenter til å rapportere feil tall, melder Bloomberg News.

Nyheten bringer ny tvil om kvaliteten i landets makrotall, hvor det flere ganger tidligere har vært forskjeller mellom summen av regionale tall og de samlede nasjonale tallene.

- Statistikkbyrået viser at de bedrer nøyaktigheten i landets statistikk, men det er fortsatt et godt stykke igjen. Generelt sett er de nasjonale tallene mer til å stole på, mens de lokale tallene trenger nøye gjennomsyn, sier den Hong Kong-baserte økonomen Lu Ting i Bank of America til Bloomberg News.

Ifølge en melding fra statistikkmyndighetene skal embetsmenn i Shanxi- provinsen ha gitt selskaper ”svært feilaktige tall” de skulle rapportere for 2011.

Statistikkmyndighetene har gjort grep for å styrke riktigheten i statistikken, deriblant direkte online rapportering av tall og kraftige reaksjoner mot de som har lekket markedssensitive tall.

Ifølge Bloomberg News rapporterte de 31 enhetene på provinsnivå om bnp på totalt 51,8 billioner yuan i 2011, noe som er 4,6 billioner yuan høyere enn de nasjonale tallene.

Forrige måned ble et nytt online rapporteringssystem tatt i bruk for rapportering av produksjon, omsetning og investeringer fra 700.000 selskaper.

Les også:

Tjente 70 prosent mer enn sjefen

Storjakt på jukserne

Én av disse Subaru XV-ene er et røverkjøp

- Galskapen pågår ennå

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden