Advarer mot tikkende pensjonsbomber

LEVER LENGER: Høyere levealder blant dagens pensjonister kan slå ut negativt for børsnoterte selskaper, tror aksjestrateg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LEVER LENGER: Høyere levealder blant dagens pensjonister kan slå ut negativt for børsnoterte selskaper, tror aksjestrateg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Aksjestrateg frykter at pensjonskostnadene i børsnoterte selskaper vil øke kraftig, blant annet på grunn av høy levealder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy levealder og lave renter gjør at pensjonskostnadene vil stige vesentlig i børsnoterte selskaper. Aksjestrateg Peter Hermanrud advarer om tikkende bomber, og råder analytikere og investorer til å være på vakt, skriver Dagens Næringsliv.

– Da man lovte sine ansatte at de skulle få pensjon fra de var 67 år og så lenge de levde, trodde man at de skulle leve i syv år til. Nå viser det seg at man lever i 20 år. Det er bare én av årsakene til at det ligger en potensiell bombe der, sier aksjestrategen i Swedbank First til DN.

«Dette er vesentlig»

I tillegg til at folk lever lenger, er uføreandelen også høyere enn selskapene har tatt høyde for.

Lave og fortsatt fallende renter er også sprengstoff. Når renten er lav, må selskapene sette av mer penger for å dekke fremtidige utbetalinger. Hermanrud mener man bør være ekstra oppmerksom på selskaper som har mange ansatte i Norge.

– Dette er ikke bare for dem som finregner. Dette er vesentlig. Selskapets balanse og lånebetingelser kan bli påvirket. Det kan tvinge frem en emisjon, sier han til Dagens Næringsliv.

På en konferanse i regi av Norske Finansanalytikeres Forening denne uken viste Hermanrud hvordan pensjonsbomben kan ramme selskaper som SAS, Hydro, Statoil, Hafslund, Orkla og DNB.

- Kinaputt, ikke bombe

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank First.Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank First.

DN har vært i kontakt med de seks børsnoterte selskapene Hermanrud trekker frem i sin analyse. Alle sier de har kontroll på pensjonsforpliktelsene, men flere poengterer at oppmerksomheten definitivt er skjerpet.

– Slik vi ser det, er det ingen grunn til bekymring. Vi har nok mer en pensjonskinaputt enn en pensjonsbombe, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB, til Dagens Næringsliv.

Les også:

Reve har funnet Norges vinnernæringer

Statoil-ansatte tør ikke si fra

Spillet slutt for Ludo?

Kresne nordmenn foretrekker denne mobilen

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden