- Obligasjonsmarkedet kan være en boble

Foreløpig mener Shiller at denne boblen er et amerikansk fenomen (foto: Scanpix).
Foreløpig mener Shiller at denne boblen er et amerikansk fenomen (foto: Scanpix).

Økonomiprofessor Robert Shiller tror det amerikanske obligasjonsmarkedet er en boble, og frykter at den kan smitte over på Tyskland også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske økonomi-professoren Robert J. Shiller har skapt seg et rykte som en notorisk boble-spåmann etter at han forutså både dot.com-boblen og den amerikanske boligmarkedsboblen som kom før den internasjonale finanskrisen i 2008.

Etter å ha ropt et varsku om en mulig norsk boligboble i Dagens Næringsliv, kommer Yale-professoren med en ny advarsel i sitt foredrag under Skagen Fondenes nyttårskonferanse i Oslo onsdag.

- Obligasjonsmarkedet kan være en boble, sier Shiller.

- Rekordnivå

Han peker på at lange amerikanske renter har hatt en nedadgående trend de siste 30 årene. Den amerikanske tiåringen omsettes nå med en rente på under to prosent. Ifølge Shillers grafikker har ikke renten vært så lav siden slutten av Den store depresjonen på 30-tallet.

- Den er på rekordnivå. Det har vært en 30-års-boble som har bygget seg opp, jeg vet ikke helt hva man bør kalle det – gradvis økende tillit til amerikansk gjeld. Folk er villige til å låne penger til den amerikanske staten mot nesten ingenting, selv etter Standard & Poor’s nedgradering (i fjor høst, red. anm.). Er det en boble? Jeg tror det kan være det.

- Kan skje i Tyskland

Foreløpig mener Shiller at denne boblen er et amerikansk fenomen. Men han utelukker ikke at det kan spre seg til andre papirer som også anses som særdeles trygge havner - slik som tyske statsobligasjoner.

- Obligasjonsboblen ser ut til å være et amerikansk fenomen foreløpig, men det samme kan kanskje skje i Tyskland også. Men obligasjonsmarkedet er veldig usikkert på grunn av den europeiske gjeldskrisen som fortsatt ikke er løst, presiserer han overfor DN.no.

Shiller er usikker på når rentene kommer ned på et for lavt nivå.

- Jeg ser for meg at boblen sprekker, men jeg ser ikke noen grunn til at det skjer omgående. Det kan være at rentene får enda lavere og at prisene stiger enda mer.

- Kjøp deg en gård

Når Shiller først snakker om bobler, stopper han ikke der. Han mener det er tegn til en boble i det amerikansk ”matjord-boble”, i og med at prisene på tomter i Midtvesten har gått dramatisk opp den siste tiden.

Les også: Den nye, trygge havnen

Poenget med å investere i jordbrukstomter er imidlertid at det er et begrenset gode, påpeker han.

- De kommer ikke til å produsere mer av det, sier han med glimt i øyet.

Det er den store forskjellen mellom en boligboble og en potensiell jordboble, understreker Shiller.

- Det som skjedde (da boligboblen sprakk i USA, red. anm.) var at folk glemte at når prisene går opp, så bygger man også mer. Folk skjønner ikke det. Når prisene er virkelig høye, skaper det en gevinstmulighet for utbyggerne, og de kommer bare til å dumpe det de bygger på markedet. Da sprekker det til slutt, sier Shiller.

Hvilket lar Shiller avslutte innlegget med en humoristisk oppfordring til nordmenn som skulle frykte en boligboblesprekk like mye som ham selv:

- Tanken er: hvis du er en smart investor i Norge, så selger du huset ditt og kjøper deg en gård.

Les mer:

Ekspert frykter norsk boligboble

- Vi er annerledes

Disse risikerer økonomisk smell i år

DNBs eiendomsfond floppet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden