Meny

- Jeg forstår godt om folk ikke søker på disse jobbene

- De fleste jobbannonsene har kun fokus på forventede krav og ferdigheter (foto: Scanpix).
- De fleste jobbannonsene har kun fokus på forventede krav og ferdigheter (foto: Scanpix).

Med dårlige jobbannonser søker norske bedrifter etter middelmådige arbeidstakere, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Går du inn på en av de store jobbsøkermotorene og leser et tilfeldig utvalg jobbannonser legger du fort merke til at de fleste ansettelsesprosessene er rettet rundt behovene til de gjennomsnittlige kandidatene. Ikke de beste, sier Magnus Mælum Norstrøm i Headhunt.

Han mener de fleste jobbannonser er ekstremt kjedelige, og inneholder lite annet enn en oppsummering av kravene som stilles.

- De er ikke utformet med tanke på å tiltrekke seg mennesker. Tenk hvor mange timer og kroner som legges ned i å utarbeide en psykologisk fornuftig reklameannonse som selger. Det er sjeldent få kroner. Hvor mange ressurser ligger bak en stillingsannonse? Uendelig mye mindre, og dette er rart med tanke på hvor viktig en nyansettelse er, sier Norstrøm.

Må gjette seg til svar

Hodejegeren har gått gjennom et tilfeldig utvalg av annonser, og har ikke mye positivt å si. Som ett eksempel trekker han frem stillingsannonsene hos Aker Solutions.

- Disse stillingene er bare kaos. Det er vanskelig å evaluere disse siden alle stillingene jeg klikket inn på nærmest ikke hadde noen informasjon om stillingen. Total katastrofe, sier Norstrøm.

Han kritiserer også blandingen av to språk i samme annonse.

Vice President Corporate Communications i Aker Solutions, Endre Johansen, sier til DN.no at 95 prosent av deres jobbannonser er på engelsk. Siden jobben som HR-konsulent forutsetter gode norskkunnskaper og ikke krever at kandidatene behersker engelsk perfekt, er jobbannonsen på norsk - men likevel puttet inn i samme mal som flertallet av Aker Solutions´ jobbannonser. Dermed blir det to språk i samme annonse, forklarer han.

- Et av flere verktøy

- Jeg synes ikke det er riktig å kommentere én enkelt jobbannonse, men generelt tilstreber vi å være konkrete på arbeidsoppgaver i annonsene fordi folk er meget bevisste på hva slags jobb de ønsker og hvilket selskap de vil jobbe for. Vi ansatte 2.400 nye medarbeidere i Aker Solutions-systemet i 2011 frem til desember, og tilbakemeldingen fra søkerne våre er at de vil jobbe med verdens mest krevende teknologiprosjekter. Så vi vet at vi tiltrekker oss A-laget av talenter. Forøvrig: Til den aktuelle stillingen som HR-konsulent fikk vi 18 meget godt kvalifiserte søkere, de fleste er i fast jobb, men ønsker likevel å bytte til en midlertidig stilling hos oss, sier Endre Johansen.

Han tror arbeidsgivere undervurderer folk hvis de tror at en jobbannonse er alt som skal til for å tiltrekke seg de beste.

- Vi vet at folk bruker mangfoldige kilder for å finne den rette jobben. For oss er jobbannonser et viktig, men likevel lite verktøy i en meget stor verktøykasse for rekruttering. Om en annonsetekst er god eller ikke, er subjektivt. Men vi vektlegger å være konkrete på arbeidsoppgaver både i jobbannonsen og gjennom hele rekrutteringsprosessen, forklarer han.

Går glipp av talenter

Alle selskaper ønsker, eller burde ønske å ansette de beste menneskene. Likevel er Norstrøms inntrykk at få lykkes.

- Hvis ikke annonsen er interessant og tiltalende, vil talentene skygge unna. Jeg forstår godt om folk ikke søker på disse jobbene, sier han.

Norstrøm mener annonsene kun sikter seg inn på de som trenger en jobb, og ikke på talenter som kan bli fristet av noe nytt og spennende.

- De beste trenger ikke en jobb. Dette har de allerede. Men alle flinke folk kan også være interessert i en bedre mulighet. De vil ha en karriere, sier han.

Ifølge Norstrøm bør bedriftene bevege seg bort fra den klassiske «jobbannonsementaliteten», hvor det er bedriften som sitter på makten og er kjøper av arbeidskraft.

- De må ta til seg en mer markedsorientert tilnærming hvor de tar høyde for at de også er selgere av seg selv som arbeidsgiver.

Hvilke muligheter finnes i jobben?

Etter å ha lest seg gjennom flere annonser både i papiraviser og på nett kommer Norstrøm med sin konklusjon:

- Det er mye klipp og lim fra hjemmesidene. Det ser ut til at knapt noen ord er produsert med tanke på den aktuelle stillingsannonsen.

- Mange kliniske annonser med minimalt av informasjon. Den informasjonen som er gitt fanger ikke interesse eller motiverer søkeren til å søke.

- Alle stillingene krever at søkeren går gjennom en tidkrevende lang registreringsprosess.

- De fleste jobbannonsene har kun fokus på forventede krav og ferdigheter. Dette er det samme som å gjøre reklame som kun understreker de tekniske aspektene ved et forbrukerprodukt. For å selge et produkt eller tjeneste må også fordelene synliggjøres. Dette gjøres ikke.

- Talentene der ute vil at annonsen skal beskrive sentrale utfordringer og vekstmuligheter. Ikke krav og kvalifikasjoner. Flinke mennesker blir ikke veldig motivert av å lese en liste med krav. Jeg har heller aldri møtt noen som aksepterte en ny jobb på bakgrunn av at de ville ha mer erfaring med å gjøre samme type arbeid de har gjort tidligere. Stikkord for muligheter og vekst: Hva personen skal gjøre, hvilke avtrykk personen vil sette i organisasjonen, og hva personen kan bli, er viktige ting å få med.

Treffer de beste av de misfornøyde

Norstrøm legger til at mer gjennomtenkte jobbannonser og søknadsprosesser langt fra er løsningen på talentkrigen.

- Det er også et problem med jobbannonser som medium i seg selv. Mange av de kandidatene som arbeidsgivere ønsker seg, leser ikke jobbannonser. Når dette er tilfellet, er det ikke rart at mange bedrifter kommer til kort, sier han.

- En av mine mentorer hevder at annonser gir oss de beste av de misfornøyde, de beste av de ukvalifiserte, og de beste av de arbeidsløse. Jeg tror det er mye sannhet i dette, sier Norstrøm.

Han mener sannsynligheten er stor for at mange av de mest attraktive arbeidstakerne med verdifull kompetanse allerede har en jobb de er tilfreds med.

- De beste av de beste ekskluderes derfor hvis annonser er eneste rekrutteringsmiddel.

Les også:

Slik fikk Christopher (27) drømmejobben

2 av 3 nyansatte fortsetter jobbjakten

Idol-dusteri

Slik styler du deg selv på nettet før jobbintervjuet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært