Merkel skaper tro på EUs handlekraft

Tysklands statsminister Angela Merkel sier EUs medlemsland er i gang med forhandlinger om dannelse av en budsjettunion (foto: Scanpix).
Tysklands statsminister Angela Merkel sier EUs medlemsland er i gang med forhandlinger om dannelse av en budsjettunion (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkel gjør alt hun kan for å overbevise verden om at EU er i stand til å løse gjeldskrisen. EU er på spranget til å skape en budsjettunion, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke bare noe vi snakker om, sa Tysklands statsminister om en slik union da hun talte i Forbundsdagen i Berlin fredag.

– Alle som for noen få måneder siden hadde sagt at vi mot slutten av 2011 kom til å ta svært seriøse og konkrete skritt mot en europeisk stabilitetsunion, en europeisk budsjettunion, ville blitt ansett som gale, sa Merkel.

Det var på forhånd stor interesse for talen, som ikke minst kan påvirke markedenes tillit til at EU er i stand til å få kontroll over gjeldskrisen.

Både i Frankfurt, Paris og London ble det fredag formiddag meldt om oppgang på børsene. Oppgangen denne uken har vært så god at det lå an til den største ukentlige børsoppgangen i Europa siden finanskrisen startet høsten 2008.

Tør å håpe

Stadig flere tør nå å håpe på at EU-ledere allerede neste uke vil bli enige om hva som må gjøres for å få bukt med krisen, selv om de fleste er enige om at gjeldsproblemene må håndteres i mange år framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel innrømmet i talen at ikke alt er på plass ennå, men hun insisterte på at det nå er bred enighet om nødvendigheten av felles budsjettregler, i det minste i eurosonen.

De skal håndheves såpass strengt at det vil straffe seg å bryte dem, ifølge Merkel. Slik skal reglene fungere som en «gjeldsbrems», som hindrer at land bruker penger til de er på konkursens rand.

– Reglene må respekteres. Respekten for dem må overvåkes. Å bryte dem må få konsekvenser, sier Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenig med Barroso

Men hun avviser fortsatt ideen om såkalte «euroobligasjoner», en løsning som formelt ble lansert av EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso forrige uke.

– Enhver som ikke har forstått at euroobligasjoner ikke kan være en del av løsningen, har ikke forstått denne krisens karakter, mener Merkel.

Euroobligasjoner innebærer at Den europeiske sentralbanken (ECB) utsteder verdipapirer som garanterer for statsgjelden i alle eurolandene. Håpet er at dette vil øke långivernes tillit til at de vil få tilbake pengene sine, og at renten på statsgjelden dermed vil gå ned i land som Hellas, Italia og Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil imidlertid også bety at tyske skattebetalere garanterer for statsgjeld i de søreuropeiske landene, noe den jevne tysker er sterkt imot.

– Mer disiplin

Også andre europeiske ledere har de siste dagene tatt til orde for en ny avtale som skal hindre overforbruk i EU-landene. Blant dem er Frankrikes president Nicolas Sarkozy:

– Frankrike kjemper sammen med Tyskland om en ny avtale. Mer disiplin, mer solidaritet, mer ansvar, virkelig økonomisk styring, sa Sarkozy foran 5.000 jublende tilhengere torsdag.

Han sa også at den rike delen av verden er i ferd med å gå inn i en ny økonomisk syklus, som vil bli preget av nøysomhet, noe som betyr harde tider både for arbeidstakere og bedrifter.

Merkel og Sarkozy skal mandag møtes for å bli enige om felles standpunkt før toppmøtet i Brussel senere i uken. (©NTB)