Meny

Mot ny samlingsregjering i Hellas

USIKKERT: Hellas' statsminister Giorgos Papandreou sitter ikke trygt. Flere regjeringskilder hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at finansminister og PASOK-medlem Evangelos Venizelos (t.v.) kan få i oppgave å lede samlingsregjeringen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ny tillit fra nasjonalforsamlingen kan de greske sosialistene starte arbeidet med å danne en nasjonal samlingsregjering.

Statsminister Giorgos Papandreou kunne puste lettet ut etter å ha kommet helskinnet fra tillitsvotumet i nasjonalforsamlingen sent fredag kveld.

Les også: Fikk fortsatt tillit

Men paradoksalt nok så betyr ikke seieren at den nåværende regjeringen kan regne med å fortsette. Tillitserklæringen innebærer heller ikke at Papandreou selv kan være sikker på å beholde jobben.

For seieren kom først etter at statsministeren hadde tatt til orde for en ny regjering og gjort det klart at han vurderer å trekke seg.

– Det er ikke avgjørende for meg å bli sittende. Jeg driver ikke med noe spill, jeg vil ta ansvar, sa Papandreou i sin tale i nasjonalforsamlingen før den nervepirrende avstemningen.

EUs redningspakke

Regjeringspartiet PASOK ser likevel ut til å beholde grepet om makten inntil videre, selv om Papandreous egen skjebne er uviss.

Flere regjeringskilder hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at finansminister og PASOK-medlem Evangelos Venizelos kan få i oppgave å lede samlingsregjeringen.

I nasjonalforsamlingen fredag sa Venizelos at den nye regjeringen trolig blir sittende fram til slutten av februar, og at det så skal holdes nyvalg. Det betyr at samlingsregjeringen vil ha tid til å få eurolandenes økonomiske redningspakke godkjent i nasjonalforsamlingen før den dypt frustrerte greske befolkningen går til urnene.

Det konservative opposisjonspartiet Nytt Demokrati krevde fredag at det holdes valg umiddelbart, noe som ville skapt ny usikkerhet rundt redningspakken. Etter tillitsvotumet virker dette kravet lite realistisk, og to mindre partier har allerede varslet at de vil støtte den planlagte samlingsregjeringen.

Les også: Ingen folkeavstemning i Hellas

Les også: Skjebnedag for Papandreou

Lenge uvisst

I alt 153 av de 300 representantene i nasjonalforsamlingen stemte for regjeringen i tillitsvotumet. Papandreou fikk støtte fra alle medlemmene av sosialistpartiet PASOK.

Det var på forhånd svært usikkert om han ville oppnå flertall. Flere representanter sa de ville høre Papandreous tale før de bestemte seg. Både partifeller og eksperter advarte mot økt ustabilitet og uro dersom de folkevalgte vendte seg mot regjeringen.

Finansminister Venizelos ønsket ikke å spekulere på utfallet av avstemningen noen timer før den skulle holdes.

– Situasjonen er nå svært kritisk, sa Venizelos til NTB i korridorene i nasjonalforsamlingen under debatten før voteringen.

– Trolig en teknokrat

Tidligere på kvelden meldte greske medier om et brev fra finansminister Venizelos til euroleder Jean-Claude Juncker der det angivelig står at Papandreou har godtatt å trekke seg.

PASOK-representanten Tilemahos Hitiris sa til NTB at heller ikke han tror statsministeren kommer til å lede overgangsregjeringen.

– Det kommer nok til å bli en teknokrat, sa Hitiris mens han og nippet til et glass gresk brennevin inne i parlamentsbygningen.

Utenfor var Syntagmaplassen full av demonstranter som protesterte mot krisepakken fra EU og politikernes innstrammingstiltak.

– Ville vært katastrofalt

Statsminister Papandreou ba i sin tale politikerne om å stå samlet, og han understreket at løsningen er å ha en sterk regjering.

Men han avviste kontant opposisjonens krav om at det raskt må holdes nyvalg. Han mener det vil sette eurolandenes kriseplanen i fare, noe som kan føre til at Hellas ikke får utbetalt neste kriselån fra EU og IMF.

– Det vil være katastrofalt, sa Papandreou.

Opposisjonsleder Antonis Samars fra partiet Nytt demokrati insisterte likevel i sin tale på at den eneste løsningen er å holde nyvalg.

Ingen folkeavstemning

De siste dagenes politiske kaos i Hellas begynte da Papandreou varslet at eurolandenes redningspakke skulle legges ut til folkeavstemning. Nyheten førte til stor uro i finansmarkedene og fikk EU til å fryse all krisehjelp til Hellas.

Pakken er ennå ikke godkjent av den greske nasjonalforsamlingen, men folkeavstemningen er offisielt skrinlagt.

Les flere artikler fra ABC Penger

Les flere nyheter her

Privatøkonomi
Populært