Folkeavstemning i Hellas så raskt som mulig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemningen i Hellas vil finne sted så raskt som mulig etter at vilkårene for eurolandenes redningspakke er fastsatt, ifølge en talsmann for den greske regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmannen Elias Mossialos uttalte seg om avstemningen etter et regjeringsmøte i Aten natt til onsdag. Regjeringen valgte å støtte statsminister Giorgos Papandreous, som insisterer på å holde den omstridte folkeavstemningen, tross motstand fra egne partifeller.

Tidligere er det blitt opplyst at den trolig vil bli gjennomført i januar neste år.

Les også: Hellas-utspill ga børspanikk

Etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen som var ferdig ved 3-tiden natt til onsdag, valgte alle ministrene å støtte folkeavstemningen om eurosonens krisetiltak.

Se også: Rikker seg ikke

Men flere av ministrene uttrykte skepsis selv om de offisielt sluttet opp om Papandreous forslag. Noen stilte spørsmål ved tidspunktet for avstemningen og lurte på hvorfor de ikke var blitt informert på forhånd.

– Jeg mener dette var en feil beslutning som må omgjøres. Vi må ikke risikere posisjonen vår i eurosonen, skal en av dem ha sagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like alvorlig for Papandreou er det at flere av hans partifeller i nasjonalforsamlingen har uttrykt dyp skepsis til regjeringens politikk. Én av dem forlot tirsdag regjeringspartiet PASOK, mens andre mener det bør dannes en nasjonal samlingsregjering og utskrives nyvalg.

Les også: Europa tatt på sengen av gresk utspill

Fortsatt optimist

Motstanden blant PASOKs folkevalgte betyr at det fortsatt ikke er sikkert at folkeavstemningen vil bli holdt.

Papandreou må ha flertall i nasjonalforsamlingen for å få vedtatt avstemningen og komme helskinnet fra tillitsvotumet som etter planen skal holdes fredag. I øyeblikket har PASOK 152 av 300 representanter, så regjeringen er avhengig av at så godt som alle følger ordrene fra partiledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Papandreou, som denne uken skal forsøke å overbevise G20-landene om at han har kontroll på situasjonen, er likevel optimistisk foran skjebnedagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avstemningen vil gi et klart mandat og sende et tydelig signal i og utenfor Hellas om vår europeiske kurs og deltakelse i euroen, sa statsministeren under regjeringens maratonmøte.

Han spådde at den politiske og økonomiske uroen knyttet til folkeavstemningen vil bli kortvarig.

Les også: Gresk folkeavstemning kan utløse ny krise

– Kan ha nådd tippepunktet

Samtidig som Hellas balanserer på randen av regjeringskrise, sprer ringvirkningene seg til finansmarkeder over hele verden.

Tirsdag falt børsene i Italia og Tyskland med henholdsvis 6,8 og 5,0 prosent. Finansselskapene ble hardt rammet, og aksjene i den franske banken Société Générale stupte ned 16 prosent.

Rentene på Italias statsobligasjoner vakte særlig bekymring, siden de ufortrødent klatret oppover. Det skjedde til tross for at Mario Draghi på sin første dag på jobben som europeisk sentralbanksjef forsøkte å gripe inn i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er spesielt skremmende, er at dersom sentralbanken virkelig har kjøpt italienske obligasjoner, så er det første gang de har grepet inn i markedet uten å klare å senke rentene. Vi kan ha nådd tippepunktet, sier Gary Jenkins fra selskapet Evolution Securities til avisa Financial Times.

Italia betaler nå like høye renter for å låne penger som Hellas, Irland og Portugal gjorde da de ble tvunget til å be om internasjonal krisehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hellas' statsminister vil be om støtte fra folket

– Rykter om militærkupp

Samtidig som den økonomiske uroen forverret seg, kom det tirsdag meldinger om at hele den greske militære ledelsen var blitt skiftet ut.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har en kilde i landets forsvarsdepartement forklart at utskiftningene har vært planlagt en tid og at de ikke har noe med den politiske uroen å gjøre. Den militære ledelsen i Hellas skiftes vanligvis ut hvert andre eller tredje år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig hevder den britiske avisa Daily Mail at det går rykter om et mulig militærkupp i Hellas. Dette er ikke bekreftet av andre kilder, men den greskkypriotiske økonomen Christopher Pissarides betegner situasjonen som bekymringsfull.

Les også: Hellas utbetalte åtte milliarder euro i falske pensjoner

Nytt krisemøte

En talsmann for den greske regjeringen sa natt til onsdag at den om omstridte folkeavstemningen vil bli holdt så raskt som mulig etter at vilkårene for eurolandenes redningspakke er fastsatt.

Han ville imidlertid ikke si noe mer konkret om tidspunktet, og greske tjenestemenn mener fortsatt det er sannsynlig at avstemningen blir holdt i januar.Statsminister Papandreou reiser onsdag til Cannes i Sør-Frankrike for et krisemøte med Tysklands statsminister Angela Merkel, den franske presidenten Nicolas Sarkozy og flere andre internasjonale ledere. Samtalene finner sted dagen før G20-landene møtes i samme by.

Les flere nyheter her