– Kina klar med milliarder til eurolandene

Kina vil også bruke investeringen i EFSF som brekkstang for ikke å få kritikk for valutapolitikken Kina fører (foto: Scanpix).
Kina vil også bruke investeringen i EFSF som brekkstang for ikke å få kritikk for valutapolitikken Kina fører (foto: Scanpix).

Kina står rede til å sprøyte milliarder inn i eurolandenes krisefond, om bare europeiske ledere klarer å overbevise om at investeringen er trygg, skriver Financial Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina skal allerede ha bestemt seg for å støtte eurolandenes krisefond EFSF. Men hvor stort beløp den økonomiske stormakten går inn med, avhenger av garantier fra EU, sier høytstående kinesiske tjenestemenn til den britiske avisa.

Les: DnB NOR-sjef: - Fortsatt mye som kan gå galt

– Det er i Kinas langsiktige egeninteresse å hjelpe Europa, fordi det er vår største handelspartner. Men utfordringen er å forklare en slik støtte overfor vårt eget folk, sier professor Li Daokui, som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbanken.

– Kina ønsker ikke å kaste vekk formuen sin, ei heller å framstå som en dum pengegiver, sier Li. Han legger til at det kan komme på tale for myndighetene i Beijing å benytte anledningen til å legge press på europeiske politikere om å avstå fra å kritisere Kinas valutapolitikk. Kina og USA er for tiden i en fastlåst disputt om hvorvidt førstnevnte holder verdien på sin valuta kunstig lav for å opprettholde eksporten.

Les: Børsjubel etter EU-enighet

Kina sitter på enorme reserver i utenlandsk valuta. Rundt en firedel av det antatte beløpet på 3.200 milliarder dollar, holdes i euro, ifølge FT.

Kineserne kan komme til å bidra med mellom 50 milliarder og 100 milliarder dollar til EFSF eller et eventuelt nytt fond satt opp i samarbeid med IMF, hevder kilder som kjenner til tankene de kinesiske toppene har rundt saken.

Les: Bankene tar 1000 milliarder euro i tap

Lederen for EFSF, Klaus Regling, ankom Beijing sent torsdag kveld for å møte kinesiske ledere til samtaler om det som kan bli en nøkkelrolle i redningsoperasjonen for den europeiske økonomien. (©NTB)

Personvernpolicy