Oslo Børs med ny årsverste

Bærsen beveger seg nå på nivåer den var på høsten 2009. Foto: Scanpix
Bærsen beveger seg nå på nivåer den var på høsten 2009. Foto: Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet mandag med en nedgang på 0,68 prosent til 339,74 poeng. Det er årsverste med et fall på 22,74 prosent siden nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen har ikke vært under 340 poeng siden 6. juli 2010 og beveger seg nå rundt samme nivåer som høsten 2009. Den store forskjellen er at det den gang hersket optimisme fordi verden så ut til å ha kommet over finanskrisen året før mens det nå er usikkerhet som preger alle disposisjoner på verdens børser.

Mandag viste 46 av selskapene på hovedlisten nedgang, 12 steg og to var uendret etter dagens handel som til slutt kom opp mot 5,5 milliarder kroner i Oslo.

Ulike signaler fra Europa

Rykter og spekulasjoner er fortsatt de viktigste drivkrefter for investorene som fortsatt våger å handle i aksjemarkedet. Mandag var det nye tiltak i form av obligasjonskjøp og rentekutt i eurosonen som ga næring til en viss optimisme. Samtidig manglet det ikke på advarsler om at IMF-møtet i helgen bare konkluderte med tomme løfter.

I Oslo ble også markedet preget av disse generelle trendene, noe som blant annet slo ut i en oppgang på hele 3,76 prosent for DnB NOR. Storebrand steg med 2,62 prosent og Telenor med 1,17 prosent.

Med en oljepris nede i 104 dollar gikk det verre for de typiske olje og oljerelaterte aksjene på Oslo Børs. Statoil sank ned 2,13 prosent, Frontline med 5,54 prosent og SeaDrill med 1,58 prosent.

Viktigste unntaket i denne sektoren var Aker Solutions som steg med 0,35 prosent, men det hjelper lite når aksjekursen er halvert de siste seks måneder.

Laks på vei ned

For norsk økonomi er det ikke bare utviklingen i oljebransjen som er skremmende. Marine Harvest, som er det desidert største oppdrettsselskapet på Oslo Børs, er mer enn halvert i verdi siden mai i år. Mandag sank aksjen med nye 5,46 prosent.

Dette skjer samtidig som lakseprisene faller i et europeisk marked med synkende etterspørsel. En slik situasjon er ikke ny i norsk oppdrettsnæring. Snarere har det i hele dens korte historie vært det normale. Og i tillegg har nedturene langs kysten hatt en uheldig evne til å falle i takt med innholdet i ordrebøkene hos en rekke underleverandører til oljeindustrien langs den samme kysten.

Slik sett er det ikke vanskelig for sentralbanksjefen å finne argumenter for ikke å heve rentenivået en tøddel på denne siden av nyttår.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy