Forsvarer Bjørn Stordrange:

- Tiltalen er lovstridig

- RESPEKTLØST: Forsvarer for Acta-gründer Fred Ingebrigtsen, Bjørn Stordrange, mener at tiltalen må avvises. Arkivfoto: Scanpix
- RESPEKTLØST: Forsvarer for Acta-gründer Fred Ingebrigtsen, Bjørn Stordrange, mener at tiltalen må avvises. Arkivfoto: Scanpix

Forsvarerne raser mot bevisforsinkelse i Acta-saken. Aktoratet har dratt på ferie, og bedt om utsettelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingrettsdommer Richard Saue i Stavanger tingrett ba like etter at tiltalen ble tatt ut 16. juni om at førstestatsadvokat Harald L. Grønlien leverte inn bevis for retten senest 20. juli, men det ble ikke gjort, skriver Dagens Næringsliv.

Les også:

Kunne hindret Acta-skandalene

Hjertesyk 80-åring fanget i eiendomsfond

Fem dager før fristen gikk ut ba i stedet Grønlien om to måneders utsettelse av bevisfristen. Forsvarerne betegner behandlingen som respektløs og uhørt.

– Lovstridig

I et brev skriver Grønlien at det er politiadvokat Erik W. Rand som utarbeider bevisoppgaven. Men både Rand og Grønlien har dratt på ferie, og Grønlien skriver dessuten at han trekker seg fra saken.

– Jeg mener tiltalen er lovstridig, sier advokat Bjørn Stordrange, som er Fred Ingebrigtsens forsvarer. Han viser til straffeprosesslovens bestemmelse om at bevis skal sendes til retten når tiltale er tatt ut.

Les også: Ny mann siktet i Acta-saken

– Når det ikke foreligger bevisoppgave, og det er en upresis tiltale, mener jeg at tiltalen helt eller delvis må avvises, sier Stordrange. I løpet av uka vil han fremme en begjæring om prøving av tiltalen.

Stordrange mener retten må ta stilling til tiltalen i løpet av august.

Grovt uskjønnsom

Advokat Geir Jøsedal som er forsvarer for en av Ingebrigtsens medtiltalte, kaller det respektløst og uhørt at både førstestatsadvokaten og politiadvokaten har prioritert ferie framfor å rekke tidsfristen for bevisoppgaven.

– Påtalemyndighetens prioritering mellom rettssikkerhet og ferieplanlegging framstår som grovt uskjønnsom, skriver Jøsedal i et brev til tingrettsdommer Saue.

Også advokat Odd Rune Tostrup er svært kritisk. Han poengterer at saken har vært under etterforskning i over tre år og spør seg hvordan påtalemyndigheten kan ta ut tiltale uten dokumentbevis.

Storm i vannglass

NTB har ikke lykkes å komme i kontakt med Harald L. Grønlien. Ved Rogaland statsadvokatembeter oppgis han å være tilbake fra ferie på mandag.

Fungerende førstestatsadvokat Tormod Haugnes er selv inhabil i saken, men går langt i å forsvare sin kollegas ferieavvikling.

– Normalt sender vi bevisoppgaven sammen med tiltalebeslutningen, men jeg kjenner ikke nærmere til hva som har skjedd i dette tilfellet. Men jeg har vært statsadvokat siden 1990 og har til dags dato aldri hatt ferie uten at det har ligget saker og verket. Vi er midt i juli, og det kan nok tenkes at ferier har vært planlagt en stund i forveien. Man kan ikke forlange at folk skal droppe ferien, sier Haugnes til NTB.

Heller ikke Haugnes har vært i kontakt med Grønlien den siste tiden.

Etter det NTB forstår mener politiet at rettens tidskrav til framleggelse av bevisoppgave midt i fellesferien var et svært kinkig tidspunkt. Arbeidet med bevisdokumentene skal dessuten være svært omfattende og kreve langt mer tid.

FAKTA OM ACTA-SAKEN

* Sju personer ble 16. juni i år tiltalt i det som er blitt omtalt som norgeshistoriens største innsidesak.

* Gründeren av Finanshuset Acta, Fred Ingebrigtsen, tiltales som hovedmann, mens de øvrige seks siktede tiltales for medvirkning. Ingebrigtsen nekter straffskyld.

* Politiet mener det er handlet Acta-aksjer for over 100 millioner kroner på ulovlig vis.

* Perioden innsidehandelen skal ha funnet sted, ble redusert i forhold til siktelsen. Nå dreier det seg om transaksjoner i perioden 20. september til 4. oktober 2007.

* Fred Ingebrigtsen er også tiltalt for å ha tatt opp et ulovlig aksjonærlån på flere titalls millioner i sitt eget selskap Spring Capital.

Personvernpolicy