Johnsen: – Norge godt rustet for ny krise

Regjeringen setter krisetiltakene i beredskap i frykt for at EU-landene ikke skal komme til enighet om krisen i Hellas (foto: Scanpix).
Regjeringen setter krisetiltakene i beredskap i frykt for at EU-landene ikke skal komme til enighet om krisen i Hellas (foto: Scanpix).

Regjeringen ser alvorlig på gjeldskrisen i eurosonen. – Men vi står godt rustet for å møte et nytt tilbakeslag i økonomien, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter følger utviklingen med stigende uro. De er forberedt på at det kan gå riktig galt hvis eurolandene ikke klarer å bli enige om en vei ut av gjeldsproblemene til Hellas. Her hjemme setter regjeringen krisetiltakene i beredskap.

– Vi følger situasjonen i eurosonen meget tett og er godt forberedt i tilfelle vi skulle få et nytt økonomisk tilbakeslag. Norsk økonomi er solid, og vi har reserver å sette inn hvis det skulle bryte ut en ny krise, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) på en pressekonferanse i Oslo onsdag ettermiddag.

Les også: Håper stresstestene roer markedene

Han avbrøt på kort varsel ferien i Danmark for å bli orientert av sentralbanksjef Øystein Olsen og fungerende direktør i Finanstilsynet Emil Steffensen om en stadig mer prekær gjeldssituasjon i USA og Europa.

Forsiktig optimisme

I USA klarer ikke republikanerne og demokratene å bli enige om heving av gjeldstaket, kutt i offentlige utgifter og framtidig skattenivå. Når eurosonens økonomier torsdag gjør et nytt forsøk på å finne en løsning for Hellas, er det kun med antydninger om en meget forsiktig optimisme.

– Jeg har registrert en viss optimisme gjennom mediene. Det avgjørende nå er at møtet klarer å komme med et budskap som roer et nervøst marked, sier Johnsen til NTB.

Les også:- Norge har hatt flaks

Han vil ikke spekulere for mye i hvilke krisescenarier som kan utspille seg om alt går galt. Men skulle tilbakeslaget likevel bli et faktum, er det trolig finanssektoren og eksportnæringen som først vil bli rammet, ifølge finansministeren.

Roper på løsning

– Det situasjonen krever og roper på nå, er at landene i eurosonen blir enige om en løsning for å stake ut veien videre. Inntil det skjer, vil markedene åpenbart ikke roe seg, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han understreker på sin side at trass økt markedsuro i Europa er situasjonen fortsatt er et godt stykke unna krisescenariene fra 2008. Han forsikret statsministeren om at virkemidlene fra den gang kan brukes på nytt.

– Det vi lærte i 2008, er at krisen kan komme brått. Det var få som forutså Lehman Brothers-kollapsen, og det var få som forutså kraften i tilbakeslaget. Derfor er det viktig at vi forsikrer oss om at vi har virkemidlene i beredskap og at vi kan bruke dem om det er behov for det, sa Stoltenberg. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy