Sjekk ut disse luksuseiendommene

TIL SALGS: Eiendom ved sjøkanten på Makrellrød på Saltnes. Primærrom 170 kvm. Byggeår 1999. Tomt 1.720 kvm. Prisantydning 18.500.000 kroner. © FOTO: Codex/Johnsen
TIL SALGS: Eiendom ved sjøkanten på Makrellrød på Saltnes. Primærrom 170 kvm. Byggeår 1999. Tomt 1.720 kvm. Prisantydning 18.500.000 kroner. © FOTO: Codex/Johnsen

Hytteprisene ved sjøen har steget med 18 prosent fra i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter som trodde på ny prisstigning i hyttemarkedet i fjor fikk rett.

Hyttemarkedet ved sjøen ser ikke ut til å påvirkes nevneverdig av uro i internasjonal økonomi.

I fjor ble luksushytter for titalls millioner skuffet unna i skjærgården.

Dyrest i Sandefjord

Juni er høyaktivitetsmåned i hyttemarkedet og i år handles det i et marked med betydelig prisvekst. Gjennomsnittlig oppnådd salgspris for fritidsboliger ved sjøen har så langt i år steget med 18 prosent fra i fjor.

TIL SALGS: Strandeiendom på Storøya i Sandefjord. Primærrom 103 kvm. Byggeår 1921. Tomt 15.500 kvm. Prisantydning 20.000.000 kroner. © FOTO: Privatmegleren TIL SALGS: Strandeiendom på Storøya i Sandefjord. Primærrom 103 kvm. Byggeår 1921. Tomt 15.500 kvm. Prisantydning 20.000.000 kroner. © FOTO: Privatmegleren

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har fått utarbeidet av TNS Gallup. Dyrest er det i Sandefjord, hvor den gjennomsnittlige prisen er 7,2 millioner kroner.

God kjøpekraft

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd salgspris for hytter ved sjøen 2.586.000 kroner, som gir en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 32 603 kroner og hytter. Fritidsboligene selges nå i snitt 7 prosent over prisantydning.

Ifølge nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) viser den kraftige prisveksten at tryggheten for fremtiden og egen økonomi er tilbake for fullt etter finanskrisen, og at kjøpekraften i Norge er svært god.

- Mange ønsker seg et sted ved sjøen, og en vesentlig forklaringsfaktor til den sterke prisveksten er nok at det bygges svært lite nytt, sier han.

TIL SALGS: Landsted i Søgne. Primærrom 487 kvm. Byggeår 1947. Tomt 5.872 kvm. Prisantydning 18.500.000 kroner. © FOTO: DnB NOR Eiendom TIL SALGS: Landsted i Søgne. Primærrom 487 kvm. Byggeår 1947. Tomt 5.872 kvm. Prisantydning 18.500.000 kroner. © FOTO: DnB NOR Eiendom

Nye regler

Samtidig fører nye regler det enda vanskeligere enn før å bygge ut eller rehabilitere i strandsonen, tror han. Det kan bidra til ytterligere prishopp.

Analysen fra TNS Gallup viser også at foruten geografisk beliggenhet i forhold til storbyene, så er det altså nærhet til sjøen og strandlinje som påvirker prisen på objektene mest

Eiendomsmegler Arnfinn Sørhaug i Eiendomsmegler 1, som har en strandeiendom i Sandefjord til salgs for 18 900 000 kroner, håper han skal få solgt eiendommen i løpet av sommeren.

Svendsen eller Andersen

- Hvem er det som kjøper hytter i en slik prisklasse?

- Det er ikke så enkelt å svare på. Da jeg begynte i bransjen var det stort sett bare kjente navn med mye penger. Nå kan kjøperne hete Andersen eller Svendsen og være totalt ukjent for meg. Det kan for eksempel være en anonym datafyr som har funnet opp noe lurt, forklarer Sørhaug.

Og er det noe han har lært seg i løpet av årene i eiendomsbransjen, så er det å behandle alle likt.

- Du kan ikke se på folk hvem som har mye penger. De aller rikeste kan komme på visning enten i en Mazda, Rolls Royce eller på tråsykkel.

Økt interesse

Tallene viser at stadig flere har fått øynene opp for sjøhytter. I løpet av de tre siste månedene er det i snitt 18 prosent flere unike brukere på «Fritidsbolig til salgs» på FINN, enn i samme periode i 2010.

Og det selges desidert flest fritidsboliger ved sjøen i mai og juni, ifølge rapporten fra TNS Gallup. Dette samsvarer med trenden fra tidligere år.

TIL SALGS: Strandeiendom på Storøya i Sandefjord. Primærrom 187 kvm. Byggeår 1930. Tomt 17.729 kvm. Prisantydning 18.900.000 kroner. © FOTO: Eiendomsmegler 1 TIL SALGS: Strandeiendom på Storøya i Sandefjord. Primærrom 187 kvm. Byggeår 1930. Tomt 17.729 kvm. Prisantydning 18.900.000 kroner. © FOTO: Eiendomsmegler 1

Flest solgt i Larvik

Det er for øvrig Østfold, Vestfold og Agder-fylkene som dominerer både omsetnings- og pristoppen. I 2010 ble det solgt 1 357 hytter ved sjøen gjennom meglere eller advokater. Det ble solgt flest hytter i Larvik, Fredrikstad, Hurum og Hvaler. De dyreste hyttene ligger i Tjøme, Sandefjord og Lillesand.

I forhold til prisantydning har for øvrig selgere i Tysvær kommune størst grunn til å juble. Av de hyttene som ble lagt ut for salg i 2010 gikk hele 84 prosent til prisantydning eller høyere.

Men fortvil ikke; det finnes rimeligere hytter i markedet

Les også:

Dette sommerhuset har du ikke sett maken til

Se hytta før og etter oppussingen

Personvernpolicy