Hvordan utnytte Norges særstilling i verden?- Vi trenger: - Utdannelse, utdannelse, utdannelse

SAMTEMTE: Stein Erik Hagen og et enstemmig norsk næringsliv vil ha mer fokus på høyere utdanning i Norge. Foto: Scanpix
SAMTEMTE: Stein Erik Hagen og et enstemmig norsk næringsliv vil ha mer fokus på høyere utdanning i Norge. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk næringslivs-elite vet akkurat hva de vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å sikre langsiktig velferd og for å sikre Norges langsiktige posisjon, så må vi styrke utdanningsinstitusjonene våre med et kraftig løft. Det er det jeg mener er det aller viktigste vi kan gjøre. Det er utdannelse, utdannelse, utdannelse, sier Stein Erik Hagen til DN.no på dagens Eierskapskonferanse i Nærings- og handelsdepartementet.

Norge i særklasse

Norge spiller i en egen divisjon i en verdensøkonomi som sliter med enorme gjeldsbyrder og svak vekst. I Norge har vi har penger på bok, 61.000 ubesatte stillinger, lav arbeidsledighet og et næringsliv som har friskmeldt seg fra finanskrisen.

Og ikke nok med det - vi er tilsynelatende imune mot "Krisen 2.0" som stadig flere snakker om: - Vi er vaksinert mot nesten alt

Spørsmålet vi stilte næringslivslederne som er i departementet for å lytte til Trond Giske og George Soros tirsdag, var om det er noe Norge og norsk næringsliv bør gjøre for å utnytte posisjonen som annerledeslandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kompetanse er en no-brainer

Storebranssjef Idar Kreutzer tenker seg om et halvt sekund og svarer: Ja. Også han ender på at det beste satsingsområdet er kompetanse og utdanning.

- Det er to sider av dette. Det ene er å passe på at vi ikke tuller bort den gode situasjonen vi er i. Det betyr å være forsiktige, påholden og å følge strenger regler for både forvaltning og bruk av midlene. Det ser det ut til at vi lykkes ganske godt med, sier Kreutzer.

- I tillegg tror jeg at vi som nasjon må tørre å satse på noen områder. Og der ser jeg litt færre visjoner og litt mindre mot enn det jeg tror er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror vi som nasjon må være forberedt på å flytte frem posisjonene våre på noen områder. Og en ”no-brainer” etter mitt skjønn er innenfor kompetanseområdet. Vi må satse målrettet på kompetansebygging gjennom de sterke institusjonene vi har og tørre å satse på kvalitet, sier Kreuzer .

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bruk penger på professorer

Investor Øystein Stray Spetalen vil ha verdens beste professorer til Norge.

- Det er å bruke enormt med penger på skole og utdanning og universiteter. Bruke penger på å skaffe de beste professorene i verden for å bygge opp universitetsmiljøene. Det eneste vi får igjen for er å ha en godt utdannet befolkning, sier Øystein Stray Spetalen til DN.no.

- Skap en vinnende generasjon

Tidligere konsernsjef i DnB Nor og nåværende styreleder i Statkraft, Svein Aaser, går enda litt lenger.

- Jeg er litt opptatt av den nye generasjonen som kommer nå, generasjon Y, hvor Norge kanskje kunne få en y-generasjon til å bli en ledende generasjon i Europa, hvis de utnyttet de mulighetene vi har som lite land

- Jeg tror kanskje at y-generasjonen generelt sett i Europa blir møtt med skepsis, og man glemmer at enhver generasjon har skapt sine egne generasjonskløfter. Dette burde vi i Norge være i stand til å oppdage, her hvor vi har fred og ro til å utvikle oss, og til å utvikle kompetansen og satse på en ny generasjon. Men det er et langt skudd, sier Aaser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruke makt

Elisabeth Grieg mener Norge allerede utnytter posisjonen til å vise samfunnsansvar, som er tema for årets Eierskapskonferanse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener at vi gjennom oljefondet og ved å sette det på agendaen i dag, bruker den makten vi har til å sette samfunnsansvar på agendaen.

Makt kan brukes til så mangt og dette er å bruke det til noe positivt, sier Elisabeth Grieg til DN.no.

- Skal vi være litt grisete?

Jens Ulltveit-Moe mener vi må utvikle kunnskapsbasert virksomhet uten for høyt krav til dyr arbeidskraft.

- Og det er jo lett å si. Spill og it virker som et riktig segment, og investeringer til bruk i Norge, som mat og restauranter, sier han.

- Vi skal ikke være litt griskere og utnytte posisjonen til å bygge et imperie?

- Vi har store muligheter der, men da må du for det første ta risk og for det andre. ikke følge annerkjent moral i Norge. Og det er to gode grunner til at man ikke gjør det, sier Ulltveit-Moe til DN.no.

LES OGSÅ:

Sveaas og Hagen sponser norske studenter

- Som å vinne i Lotto

Vollvik unngår konkurs