- Gullprisen på vei mot 2.000 dollar

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere grunner til at gullprisen vil stige videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gull koster nå rundt 1.540 dollar per troy unse, etter en oppgang på 300 dollar det siste året og 900 dollar de siste fem årene.

Men prisen skal videre opp mot 2.000 dollar per unse neste år, og det finnes det minst fire grunner til, skriver det britiske analysehuset Capital Economics i et markedsbrev ifølge di.se.

For det første fordi den skjøre innhentingen i den globale økonomien ventes å holde rentene nede. Det minsker alternativkostnaden, det vil si den avkastningen man går glipp av ved å investere i gull, som i motsetning til obligasjoner ikke gir noen rente.

Den andre årsaken er at den fortsatte uroen over statsfinansene i mange land er ventet å holde oppe etterspørslen etter gull.

Den tredje grunnen som taler for videre oppgang i gullprisen er at verdens sentralbanker har blitt mer sugne på gull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter tre tiår med sammenhengende nettosalg av gull har sentralbankene de siste to årene blitt nettokjøpere, skriver analysehuset og bemerker at både Mexicos, Thailands og Russlands sentralbanker har foretatt betydelige gullkjøp de siste månedene.

Til slutt peker Capital Economics på at etterspørselen fra kinesiske husholdninger fortsetter å øke hjulpet av begrensede sparealternativer og økt tilgang på investeringsprodukter når det gjelder gull, inkludert utenlandske børshandlede fond.

Les også:

- Råvarer er inne i en supersyklus

- Kjøp olje, kobber og sink

Oljefondet er størst i verden

Duket for milliardflom