Titusener på flukt fra Abyei

Dette fotografiet, tatt av FN-personell, viser hus som brenner i Abyei. Væpnede menn plyndrer og herjer i byen, ifølge FN, og titusenvis av mennesker er på flukt fra området (foto: AFP/Scanpix/UNMIS).
Dette fotografiet, tatt av FN-personell, viser hus som brenner i Abyei. Væpnede menn plyndrer og herjer i byen, ifølge FN, og titusenvis av mennesker er på flukt fra området (foto: AFP/Scanpix/UNMIS).

Over 80.000 mennesker meldes å være på flukt etter angrepet på Abyei i Sør-Sudan. Det er over dobbelt så mange som FN har anslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av mennesker er drevet på flukt etter at nordsudanske styrker rykket inn i oljeområdet Abyei. Lokale myndigheter melder ifølge The Guardian om at over 80.000 mennesker er drevet på flukt etter angrepet på Abyei i Sør-Sudan i helgen. Det er over dobbelt så mange som FN tidligere har anslått.

Andre anslag går enda lenger. Minster for humanitære saker i Sør-Sudan, James Kok Ruea, hevder at 150.000 mennesker er på drevet flukt.

- Situasjonen er forderdelig. De rømmer i frykt for brutal vold, uten noe sted å søke tilflukt, sier Ruea til BBC.

Regn gjør det verre

Samtidig melder hjelpearbeidere om at regn gjør det vanskelig for flyktningene å ta seg fram, og for hjelp å nå fram til flyktningene.

- Vi har sett tusenvis av mennesker, hovedsakelig kvinner og barn, som bærer sekker på hodet eller som sitter langs veikanten, utslitt etter å ha gått i timesvis. Det er alvorlige tegn på dehydrering blant mange av barna som er på flukt. Vi er veldig bekymret for forholdene flyktningbefolkningen opplever langs veiene. Helsa deres kan raskt bli verre hvis de ikke får hjelp, sier Raphael Gorgeu fra Leger uten grenser til FNs nyhetstjeneste Irin.

Den nordsudanske presidenten Omar al-Bashir sendte soldater inn i Abyei lørdag. Området ligger på grensa mellom Nord- og Sør-Sudan, knappe syv uker før Sør-Sudan formelt blir uavhengig.

Sudan, som er Afrikas største land, vil bli delt i to etter at befolkningen i sør stemte for løsrivelse med overveldende flertall tidligere i år. Borgerkrigen i Sudan tok slutt i 2005, etter å ha pågått i 21 år.

Sør-Sudan er ventet å bli en uavhengig stat 9. juli, men Bashir har erklært at han ikke vil anerkjenne landets uavhengighet hvis det fortsetter å gjøre krav på Abyei.

- Abyei er vårt

Ifølge regimhet i Khartoum vil de militære styrkene være i Abyei inntil befolkningen har stemt over om de vil være en del av Nord eller Sør. Samtidig avviser den nordsudanske presidenten Omar al-Bashir krav om fra USA og FN om at han trekker troppene ut av byen.

– Abyei er nordsudansk område. Våre bevæpnede soldater kommer ikke til å trekke seg tilbake, melder president Omar al Bashir fra Khartoum ifølge Bistandsaktuelt.

Både nordlige og sørlige styrker har forsterket sine stillinger omkring Abyei de siste månedene. Presidenten sier at han har gitt militæret grønt lys til å svare på enhver provokasjon fra styrker i Sør.

Sør-Sudans president Salva Kiir uttalte torsdag at han ikke ønsket noen ny konflikt med nord om Abyei og at han ønsket å forhandle for å løse situasjonen.

Personvernpolicy