Yens største fall mot dollar på to år

Yen og dollar (foto: Scanpix)
Yen og dollar (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene vil kjøle ned brennhet yen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske yenen har sitt største fall mot dollaren på mer enn to år fredag, etter at G7-landene erklærte at de vil foreta samlede intervensjoner i valutamarkedet for første gang på et tiår.

Finansministre og sentralbanksjefer fra G7-landene ble i natt enige om å sammen gripe inn i valutamarkedene, for første gang siden 2000. Målet er å hjelpe Japan med å håndtere krisen som har rammet landet.

- Man forsøker å redusere svingningene og begrense en videre ukontrollert styrking av japanske yen - som også påvirker utviklingen på nikkei-indeksen kraftig, sier valutastrateg Nils Christian Knudsen i Handelsbanken til DN.no.

Da nyheten ble kjent svekket yenen seg fra rundt 79 til 81,5 mot dollaren, og fra 111 til 115 mot euro. Mot kronen svekket yen seg fra 7,15 til 6,9.

Ønsker å stabilisere

G7 skrev i en uttalelse etter telefonkonferansen at de griper inn etter at japanske myndigheter har bedt dem om det. Intervensjonen startet klokken ni om morgenen japansk tid (klokken ett i natt norsk tid), der den japanske sentralbanken Bank of Japan var først ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det store bildet er at med så stor usikkerhet på børsene rundt om i resten av verden, ser man det hensiktstmessig å gå sammen for å redusere usikkerheten og stabilisere situasjonen, sier Knudsen.

Yenen ble svekket mot alle sine 16 største handelsvalutaer. De andre landene skal følge etter i sine tidssoner utover dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske og newzealandske dollar steg idet en oppgang i det japanske aksjemarkedet stimulerte etterspørselen etter plasseringer med høyere avkastning, skriver TDN Finans.

Sjelden handling

- Hvor ofte går landene sammen og gjør det de nå har gjort?

- Det er ikke ofte. I tillegg har det vært en periode der det har vært snakk om valutakrig, og hvert enkelt land har forsøkt å svekke sin valuta på bekostning av andre. Det har vært en omstridt situasjon, og at dette nå kommer så tett opptil det, viser at landene bryr seg - og at man ønsker å hjelpe Japan, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er dette en ren nødhjelp til Japan?

- Den enigheten man har kommet til nå er noe alle landene nyter godt av. Man ser ikke bare på Japan, men også globalt. Man trenger litt forutsigbarhet, ikke bare usikkerhet. Man kan se på det som sympati, men det er også ment for å berolige markedene, og holde spekulantene på en armlengdes avstand, sier valutastrategen.

G7-erklæringen innfridde

- G7-erklæringen innfridde alles forventninger, dette var hva folk ønsket, sier Tsutomu Soma, obligasjons- og valutahandler i Okasan Securities i Tokyo til Bloomberg, ifølge TDN.

Han tror at yen vil kunne falle til nærmere 83 mot dollar, ettersom landene er enige om å stanse den japanske valutaens kursoppgang.

Knudsen i Handelsbanken tror at yen-svekkelsen vil opprettholdes på kort og mellomlang sikt, men på lang sikt tror han at den japanske valutaen «vil gå sin naturlige vei».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en type felles innsats for å dempe svingningene i markedet, og få hodet over vann igjen. Jeg tror ikke at vi skal forvente at den langsiktige utviklingen for japanske yen vil endres. Man vil jo ikke svekke yen på bekostning av andre valutaer på lang sikt, dette er mer en handling som fører til stabilitet.

Les også:

Dr. Doom spår yen-kollaps

Yen - hva nå?

Ukontrollerbar økning av gjelden

- Japan har mistet livsviljen