Rekordhøy rente for Portugal

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansmarkedet øker presset mot Portugal foran dagens EU-toppmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under eurogruppens møte i Brussel fredag skal EU-lederne forsøke å bli enige om tettere økonomisk samarbeid og tiltak for å berolige markedene.

Lånekostnadene til flere av eurosonelandene har skutt i været de siste dagene. Årsaken er at finansmarkedene tviler på EU-ledernes evne til å innføre strenge tiltak mot gjeldskrisen.

Fredag steg renten på portugisisk statsgjeld med fem års løpetid til 7,92 prosent, det høyeste nivået landet har opplevd som medlem av eurosonen. I forbindelse med møtet fredag er det ventet at Portugal vil bli møtt med krav om å innføre nye reformtiltak.

- Beskjeden til Portugal vil være at de må gjøre mer, sa en kilde til nyhetsbyrået Reuters foran møtet.

Økt press

Portugal er nå under stadig større press fra finansmarkedene. Mange tror Portugal kommer til å følge Irland og Hellas og bli det tredje landet som ber om økonomisk krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ventet at de 17 lederne i eurosonen på fredagens møte i Brussel kom til å støtte en utvannet versjon av den tyskfranske planen om en såkalt konkurranseevnepakt. Men det var ikke ventet en løsning på uenigheten om størrelsen på og fullmaktene til eurosonens redningsfond.

Nasjonal lovgiving

Tysklands mål for fredagens møte var å få de 17 eurosonelandene til å bli enige om å ta EU-regler om underskudd og gjeld inn i nasjonal lovgiving.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou sier EU-lederne må fatte strenge tiltak for å roe ned finansmarkedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en tysk tjenestemann vil spørsmål om krisefondets lånekapasitet bli avgjort som del av en pakke på EUs vårtoppmøte i slutten av mars. Tyskland er motstandere av å gi krisefondet myndighet til å kjøpe opp statsobligasjoner fra euroland i krise.

Kursfall

Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderte torsdag Spanias kredittverdighet. Ifølge Moody´s er myndighetenes prislapp for å redde landets sparebanker - 20 milliarder euro (155 milliarder kroner) – altfor lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kursen på fellesvalutaen euro falt torsdag etter meldingen om at Moody´s hadde nedgradert Spania. Men fredag morgen steg kursen noe igjen etter uttalelser fra Kinas sentralbank om tillit til eurosonen.

Analytikere spår at euroen kan komme til å falle som en følge av bekymringene i markedet om EU-ledernes evne til å bli enige om nye tiltak mot gjeldskrisen.

Høy risiko

Sjeføkonom Carsten Brzeski i storbanken ING tror finansmarkedene kan komme til å få rett i sine spådommer.

– Risikoen for at minst ett av eurosonemedlemmene ikke kommer til å klare å gjøre opp for seg i løpet av de neste to årene, er svært høy, sier Brzeski til NTB.

Spørsmålet blir hvor lenge de rike medlemmene, særlig Tyskland, er villig til å opprettholde livlinen til landene i dyp krise, mener han.

Les også:

Rådyrt lån for Portugal

Økt frykt for krisen i eurosonen

(©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter