Skattelette kan gi gjeldskrise i USA

USA's underskudd vokser til nye høyder (foto: Colourbox).
USA's underskudd vokser til nye høyder (foto: Colourbox).

Både USA og Japan må gjøre mer for å redusere stasgjelda, insisterer Det internasjonale pengefondet (IMF). Hvis ikke risikerer de to stormaktene galopperende lånekostnader og gjeldskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå er det først og fremst europeiske land som Hellas og Irland som har fått alvorlige problemer på grunn av høy statsgjeld og stort budsjettunderskudd.

Men denne uka ble Japans kredittverdighet nedgradert av selskapet Standard & Poor’s. Og det offisielle anslaget over USAs underskudd på statsbudsjettet i 2011 ble økt med 40 prosent.

– Må gjøre mer

Store skattelettelser i USA og økende offentlig forbruk i Japan bidrar til den bekymringsfulle situasjonen, heter det i en ny rapport fra IMF.

Den amerikanske presidenten Barack Obama foreslo i sin tale om rikets tilstand å fryse en del av de offentlige utgiftene de neste fem årene. Men IMF påpeker at dette langt fra er nok.

Les : - USA er konkurs innen 2020

Siden amerikanerne ikke evner å redusere underskuddet nå, blir de nødt til å kutte desto mer i 2012, advarer pengefondet.

Kursen falt

For å bedre situasjonen i Japan anbefaler IMF at myndighetene i Tokyo øker momsen for å få mer penger i statskassa.

Les: - Vi har en forferdelig drøm

Landet har de siste årene bygd seg opp en større statsgjeld enn noe annet industriland, og gjelden tilsvarer nå 50 billioner eller 50.000 milliarder kroner.

Da Standard & Poor’s flyttet Japan fra kategorien AA til AA minus denne uken, var det første gang siden 2002 at landets kredittverdighet ble nedgradert. Beslutningen førte til et fall i prisen på japanske statsobligasjoner.

Statsminister Naoto Kan erkjenner at myndighetene nå må ta grep for å opprettholde tilliten i markedet.

– Vi må sørge for at markedet beholder tilliten til de japanske statsfinansene, sa Kan da han talte i nasjonalforsamlingen fredag.

Ulike løsninger

Analytikere frykter likevel at det kan bli vanskelig for regjeringen å opptre disiplinert i finanspolitikken.

Les: USA: Økonomiens svake ledd

– Dagens nedgradering styrker vår frykt for at 2011 kan bli året da Japans store gjeldsproblemer slår ut for fullt både på hjemmeplan og internasjonalt, advarer selskapet Capital Economics.

Les: Amerikansk boligskrekk

I USA diskuterer begge de to store partiene hvordan de skal klare få bukt med det voksende underskuddet. Mens Demokratene vil øke skattene, krever Republikanerne kutt i de offentlige utgiftene.

Selskapet Moody’s advarer om økende risiko for at også USAs kredittverdighet blir nedgradert. Risikoen beskrives likevel som liten, og foreløpig får amerikanerne beholde toppkarakteren AAA. (©NTB)

Personvernpolicy