Redere vurderer å bevæpne skip

Sørkoreanske spesialstyrker inntar sine stillinger under en aksjon for å redde mannskapet ombord på norskeide «Samho Jewelry» 21. januar. Foto: Scanpix/Reuters.
Sørkoreanske spesialstyrker inntar sine stillinger under en aksjon for å redde mannskapet ombord på norskeide «Samho Jewelry» 21. januar. Foto: Scanpix/Reuters.

Flere rederier i Bergen skal vurdere å bevæpne skipene sine på grunn av piratfaren utenfor Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte pirater ble drept om bord på det kaprede norskeide skipet «Samho Jewelery» fredag. Ved utløpet av 2010 var 500 sjøfolk fra 18 nasjoner holdt som gisler av pirater. 54 mennesker er drept de siste fem årene.

Ifølge Bergens Tidende er det store spørsmålet i bransjen for tiden om skipene som går gjennom piratutsatte områder, skal bevæpnes, enten ved å utstyre mannskapet med våpen eller ha væpnede vakter om bord.

– Vi som rederi må nå vurdere alle muligheter. Sikkerheten til mannskapet kommer i første rekke, sier Jan Pedersen, administrerende direktør i K.G Jebsen Skipsrederi.

Også Westfal Larsen vurderer muligheten.

– Rederiforbundet mener det er hjemmel i loven, og ingen forsikringsselskap nekter oss å bevæpne. Vi vurderer bevæpning, men før det eventuelt blir aktuelt, kommer vi til å gjøre en undersøkelse blant våre kapteiner, sier Stig Hilland, driftssjef i Westfal Larsen Management AS.

Odfjell-direktør Helge Olsen har inntrykk av at flere og flere benytter væpnede vakter fra private vaktselskaper og sier at rederiet «må videreutvikle våre tiltak».

Grieg Shipping er imidlertid helt klare på at bevæpning ikke er aktuelt.

– Våpen er ikke et alternativ. Det er helt utelukket at våre egne folk skal håndtere våpen, sier Henry Svendsen, administrerende direktør i Grieg Shipping.

Norsk myndigheter har ennå ikke tatt stilling til om bevæpning er akseptabelt i henhold til norsk lov, men et høringsforslag til endring i våpenforskriften er under utarbeidelse. (©NTB)

Personvernpolicy