Strømforbruket i Norge faller

Strømforbruket går ned både i industrien og i hjemmene, i følge en rapport fra SSB. (Foto: Colourbox)
Strømforbruket går ned både i industrien og i hjemmene, i følge en rapport fra SSB. (Foto: Colourbox)

Strømforbruket her i landet har gått ned de siste årene, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dyrere strøm og effektivisering får æren for forbruksfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SSB har analysert tall for strømproduksjon, forbruk, import og eksport i perioden 1993–2009 og funnet en markant nedgang i strømforbruket i Norge med tanke på «relevante aktivitetsvariabler», skriver Nationen.

I rapporten har SSB tatt for seg fire områder: kraftkrevende industri, bergverksdrift og annen industri, bygge- og anleggsvirksomhet og husholdninger og jordbruk. Strømforbruket har særlig falt i den i kraftkrevende industrien. Her er forbruket redusert med 26 prosent mellom 1993 og 2009.

– Det er særlig aluminiumsindustrien som har effektivisert strømforbruket etter skifte av teknologi, sier rådgiver Magne Holstad i SSB til Nationen.

Også norske husholdninger bruker mindre strøm. Fra 1993 til 2009 har snittforbruket per husholdning falt fra 18.000 til 16.000 kilowattimer per år.

Statistisk sentralbyrå peker på høyere strømpriser og energieffektivisering som årsaker til at forbruket har gått ned.

– Et forhold som har bidratt til høyere strømpris, er en markant økning i prisen på fossilt brensel som kull, gass og olje på 2000-tallet, påpeker Holstad. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy