Staten brukte rekordmye penger til konsulenter

Nav har siden 1. september brukt 3,2 milliarder kroner til konsulenter. (Foto: Morten Holm / Scanpix)
Nav har siden 1. september brukt 3,2 milliarder kroner til konsulenter. (Foto: Morten Holm / Scanpix)

Aldri før har staten handlet for så store beløp hos konsulenter som i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse som Senter for statlig økonomistyring og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har gjennomført, skriver Dagsavisen.

Undersøkelsen viser at 13 departementer og Statsministerens kontor, alle statlige tilsyn og direktorater, samt 72 øvrige forvaltningsorgan kjøpte tjenester fra konsulenter for 3,3 milliarder kroner.

Videre avdekkes det at sju av ti offentlige virksomheter mangler strategier, og rundt halvparten mangler interne retningslinjer for kjøp og bruk av konsulenttjenester.

På toppen av det hele har verken Statens vegvesen, Nav eller Forsvarsbygg vært villige til å oppgi sine konsulentutgifter for fjoråret.

Riksrevisjonen har likevel regnet ut at Statens vegvesen la igjen 1,4 milliarder kroner hos eksterne konsulenter i 2009. Tidenes dyreste konsulentprosjekt fra veivesenets side er for øvrig Bjørvikatunnelen, der konsulenter fikk en kvart milliard kroner av prosjektets totale prislapp på 5,9 milliarder kroner. Dagsavisen har regnet ut at konsulentene fikk nær 230.000 kroner for hver meter Bjørvika-tunnel.

Nav har siden 1. september 2007 brukt 3,2 milliarder kroner til konsulenter. (©NTB)


Korrigert: I den opprinnelige meldingen manglet årstallet 2007 i siste setning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden