Vil endre loven for å ta skimmere

Hullet i loven skal tettes (foto: Scanpix).
Hullet i loven skal tettes (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil foreslå en lovendring som sørger for at utlendinger som har med seg skimmingutstyr til Norge, kan straffes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk dom fra Høyesterett slår fast at det etter dagens lov er fritt fram for å ta med seg skimmingutstyr til Norge, og alle utlendinger som er dømt for dette, slippes nå løs.

Les: Skimming-dømte løslates

Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet sier til NTB at en lovendring er på vei.

– Vi fikk beskjed om Høyesteretts avgjørelse i forrige uke, og vi mener selvfølgelig at rettstilstanden ikke kan være slik. Vi jobber allerede med et lovforslag som vil fremmes for Stortinget før jul, sier hun.

Den gjeldende straffeloven rammer personer som skaffer seg skimmingutstyr, men bare dersom utstyret er anskaffet i Norge.

Rask behandling

Straffeloven av 2005, som ennå ikke har trådt i kraft, dekker hullet i dagens lovgiving.

– Ettersom den nye straffeloven, som dekker dette punktet helt, allerede har vært på høring, vil det ta kortere tid å få denne lovendringen gjennom, sier Aas-Hanssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet var ikke klar over hullet i straffeloven.

– Vi var ikke klar over dette før vi fikk dommen fra Høyesterett. Straffelovens paragraf 186 skal nå utvides til å omfatte import av denne typen utstyr, sier statssekretæren.

Les: Storsvindel i 60 minibanker - hittil

Erstatningskrav

Alle som er dømt for import av skimmingutstyr slippes nå fri, og flere vil kreve erstatning fra staten.

– Alle som er dømt, slippes fri. Og alle som er dømt, kan kreve erstatning for uberettiget straffeforfølgelse, sier Aas-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har foreløpig ikke oversikt over hvor mange personer dette gjelder.

Ifølge Romerikes Blad er 12 personer dømt eller varetektsfengslet for å ha innført skimmingutstyr over Gardermoen de to siste årene.

Dommen fra Høyesterett tar utgangspunkt i saken til en 26 år gammel rumener som hadde med seg skimmingutstyr til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Svindlet kort for 374.000 kroner på åtte timer

Flere tilfeller

Advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden, som representerte rumeneren i Høyesterett, kjenner til rundt ti lignende saker der de domfelte kan kreve erstatning.

– Det var omtrent ti saker som ble fremlagt for Høyesterett, og dommene var på mellom ni måneder og ett år og tre måneder. Dette er ekstremt strenge dommer for forberedelseshandlinger, sier Brosveet til NTB.

Han viser til at det i prinsippet ikke er straffbart å planlegge og forberede kriminelle handlinger, og at de alvorlige tilfellene av forberedelser til skimming allerede fanges opp av dagens lovgiving.

– For organiserte kriminelle grupper er det straffbart allerede når man gjør avtale om noe straffbart. Denne bestemmelsen vil etter min mening fange opp tilfellene der det er behov for å reagere på forberedelsesstadiet, sier Brosveet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke reaksjoner

Både politikere, banknæringen og politiet reagerte da konsekvensene av Høyesteretts avgjørelse ble kjent.

Skimminggruppa i Oslo-politiet opplyste at de ikke lenger ville jakte på utlendinger som har med seg ubrukt skimmingutstyr til Norge. Bankenes Standardiseringskontor og flere politikere krevde lovendring.

Leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), ønsker regjeringens lovforslag velkommen, men er fortsatt oppgitt over Høyesteretts avgjørelse.

– Jeg håper lovforslaget fremmes for Stortinget så fort som mulig. Det begynner å bli frustrerende når vi får denne typen beskjeder fra Høyesterett. Jeg finner det merkelig at disse personene blir løslatt og setter spørsmålstegn ved det Høyesterett har gjort, sier Sandberg til NTB.