Frykter full valutakrig

G20-landenes finansministre møttes i Sør-Korea fredag. På bildet taler den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak (foto: Scanpix).
G20-landenes finansministre møttes i Sør-Korea fredag. På bildet taler den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak (foto: Scanpix).

G20 er samlet i Sør-Korea for å diskutere hvordan valutakonfliktene i verdensøkonomien kan begrenses. På møtets første dag var det få tegn til tilnærming.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De økonomiske stormaktene i G20 må ta i bruk sin kollektive styrke for å begrense valutakonfliktene i verdensøkonomien, sa Sør-Koreas finansminister Yoon Jeung-hyun da det to dager lange møtet åpnet fredag.

Les også: Handelskrig truer dersom G20 mislykkes

Finansministre og sentralbanksjefer fra de mektigste økonomiene i verden deltar på møtet, som finner sted i sørkoreanske Gyeongju.

Målet er å hindre at det utvikler seg til en reell valutakrig, der landene konkurrerer om å devaluere sin valuta for å fremme egen eksportindustri. I verste fall kan konflikten føre til samme type handelsproteksjonisme som under depresjonen på 1930-tallet.

Ubalanse

Eventuelle reformer må ikke minst kunne redusere den enorme ubalansen som finnes mellom land med store handelsoverskudd og valutareserver, som Kina, og de som sliter med store underskudd og gjeld, slik USA gjør. Kina har gjentatte ganger blitt anklaget for å holde sin valuta yuan kunstig lav for å gi sin egen eksportindustri fortrinn.

I et brev til G20-ministrene kommer USAs finansminister Timothy Geithner med flere forslag til hvordan balansen mellom land med henholdsvis store overskudd og store underskudd kan bli bedre.

Les: USA kan stemple Kina som valutamanipulator

Han vil at land med store underskudd skal øke den nasjonale sparingen og øke eksporten, mens land i motsatt ende bør gjennomføre «strukturelle, budsjettpolitiske og valutapolitiske» endringer for å øke mulighetene til å skape innenlandsk vekst.

Men forslagene blir møtt med skepsis. Både Japan og Tyskland tviler på at de lar seg gjennomføre.

Kina har til nå ikke villet samarbeide om tiltak som kan føre til at landets valuta får høyere kurs i forhold til dollar, av frykt for at eksportselskaper skal gå konkurs.

Felles løfte

Lørdag skal G20-landene legge fram en felles uttalelse der de trolig vil gå inn for å jobbe mot et mer markedsstyrt vekslingskurssystem. Hvordan dette skal foregå i praksis, står det imidlertid ikke noe om.

Samtidig stiller flere spørsmål ved om G20 er det riktige forumet for å drøfte verdensøkonomien og veien framover. Både Brasil og Indonesia har valgt å utbli fra ministermøtet i Sør-Korea, og flere land har allerede begynt å iverksette egne tiltak for å hindre at markedene deres blir oversvømmet av fremmed kapital.

Les: EU inn i valutakrigen

Sør-Koreas finansminister Yoon Jeung-hyun tok til orde for at man under møtet i det minste må bli enige om å reformere Det internasjonale pengefondet (IMF), slik at raskt voksende økonomier får mer innflytelse. Bare slik kan fondet få større troverdighet, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy