Nytt våpen mot spekulantene

USAs finansminister Timothy Geithner og Brasils finansminister Guido Mantega (foto: Scanpix).
USAs finansminister Timothy Geithner og Brasils finansminister Guido Mantega (foto: Scanpix).

Brasils finansminister Guido Mantega vil at stormaktene går sammen for å stabilisere valutamarkedet. - Sterk tale, mener makroøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasils finansminister Guido Mantega vil ha slutt på den internasjonale valutakrigen.

- Valutakrigen må avsluttes. Vi må komme frem til en slags valuta-avtale, uttalte Mantega mandag.

Den brasilianske valutaen real er nå så populær at den truer brasiliansk konkurransekraft.

I et forsøk på å demme opp for pengeflommen besluttet Brasil mandag å heve avgiftene for utlendingenes kjøp av obligasjoner og handel i valutaderivater. Den såkalte IOF-avgiften på utlendingers investeringer ble hevet fra 4 til 6 prosent i et forsøk på å redusere de utenlandske investeringene. Det skjer bare to uker etter at den samme avgiften ble økt fra 2 til fire prosent.

Real real-styrking
Samtidig ble avgiften på garantier i forbindelse med handel i valutaderivater hevet fra 0,38 prosent til hele 6 prosent. Det sistnevnte tiltaket er trolig et forsøk på å stoppe spekulanter fra å gire opp valutaveddemål.

De overraskende avgiftene er et forsøk på demme opp for utenlandske investeringer, som ifølge Bloomberg har bidratt til å heve verdien av den brasilianske valutaen real 7,1 prosent de siste tre månedene. Det er den nest største styrkingen av alle latinamerikanske valutaer.

- Vi tror disse tiltakene vil vise resultater, sa Mantega som for snart tre uker siden advarte mot en «internasjonal valutakrig».

Bremsene på
De fleste latinamerikanske u-land vil prise seg lykkelig over å tiltrekke seg utenlandske investorer. Men for Brasil er det blitt for mye av det gode.

Mens økonomiene i vestlige land med USA i spissen har ligget nede etter finanskrisen, har mantraet for mange internasjonale investorer vært «emerging markets». BRIK-landene - Brasil, Russland, India og Kina - har vært det hotteste, og med en svekket dollar og null-rente i USA, har investorer flokket til blant annet Brasil.

Men klokkertroen på Brasils økonomi og valuta skaper problemer. Brasils økonomi kan løpe løpsk, og myndighetene står på bremsepedalen. Tidligere i år økte den brasilianske sentralbanken utlånsrenten til 10,75 prosent. Med det har Brasil allerede den høyeste realrenten av alle G20-landene.

Foreslår Plaza II
Brasil finansminister tar nå til orde for internasjonal «våpenhvile» i valutamarkedene etter samme linjer som supermaktene inngikk i 1985. Da ble G5-landene USA, Storbritannia, Frankrike, Vest-Tyskland og Japan enige om å devaluere amerikansk dollar mot japanske yen og tyske D-mark i den såkalte Plaza-avtalen. Plaza-avtalen på Plaza Hotel i New York endte valutakrigene på 80-tallet og bidro til at dollaren etterhvert halverte seg i verdi mot yen.

Denne gangen er det dog den amerikanske dollaren som skal «reddes». At den brasilianske finansministeren oppfordrer andre land til å ta koordinerte grep mot den svake dollaren, overrasker Shakeb Syed i Handelsbanken.

- Dette synes vi er sterk tale, skriver han i morgenrapporten.

USAs finansminister Timothy Geithner svarer derimot at USA ikke akter å devaluere dollaren. Han minner om at ingen land kan devaluere seg til langsiktig vekst og konkurransedyktighet.

Les også:

Kina advarer mot valutapress

- Det siste vi trenger nå

- Det pågår en valutakrig

Økonomien vokser og vokser- i Brasil

Personvernpolicy