Svindlet til seg 81 millioner

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Et spesialteam skal nå ta de verste trygdejukserne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets åtte første måneder har NAV anmeldt 599 personer for å ha svindlet til seg 81 millioner kroner.

I samme tidsrom i fjor ble 946 personer anmeldt for å ha svindlet til seg 107 millioner kroner.

Høyeste gjennomsnittsbeløp i anmeldelsene er i uførepensjonssakene, hvor snittbeløpet er 380.000 kroner, mot 130.000 kroner totalt på alle stønadstypene.

Den største saken er også en uførepensjonssak, hvor én person er anmeldt for svindel av 1,8 millioner kroner. Personen er anmeldt for å ha jobbet svart samtidig som han mottok stønad fra NAV.

Opprettholder kontrollnivået
- Vi har måttet prioritere å bedre saksbehandlingstider og utbetaling av ytelser. Antall ubehandlede saker som inneholder feil og mulig misbruk har dermed økt, og det har ført til færre anmeldelser enn tidligere år, sier assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i en pressemelding.

Ifølge NAV betyr dette ikke at kontrollnivået i NAV er blitt lavere.

- Vi har avdekket like mange saker som tidligere, men det tar lengre tid fra vi avdekker en misbrukssak til vi kan anmelde den, noe som slår ut i statistikken, sier Åsholt.

Ekstra innsats
Et spesialisert team er under oppbygging for å behandle de alvorligste feilutbetalingssakene raskere, slik at de som inneholder straffbare forhold, kan anmeldes. NAV går nå gjennom hele feilutbetalings- og misbruksområdet med sikte på å effektivisere ytterligere.

- Dette er nødvendig fordi vi kommer til å øke kontrollnivået i 2011, og forventer dermed at det avdekkes enda flere misbrukssaker, sier Åsholt.

Les også:

- Norge har et spesielt rykte

- Det pågår en valutakrig

Han vil legge ned Norges Bank

Det neste Facebook

Personvernpolicy