Navarsete vil drille partiapparatet i etikk

Sp-leder Liv Signe Navarsete varsler nytt etisk regelverk og drilling av tillitsvalgte på alle nivåer for å unngå lignende flauser som pengegaven til partiet. (Foto: Morten Holm / Scanpix)
Sp-leder Liv Signe Navarsete varsler nytt etisk regelverk og drilling av tillitsvalgte på alle nivåer for å unngå lignende flauser som pengegaven til partiet. (Foto: Morten Holm / Scanpix)

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete tar ansvaret for rotet rundt pengegavene til partiet. Hun varsler nytt etisk regelverk og drilling av tillitsvalgte på alle nivåer for å unngå lignende flauser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navarsete ble møtt med stående applaus da hun entret landsstyremøtet på Lillestrøm fredag med en hær av fotografer og journalister på slep. Hun kvitterte med å rose partiorganisasjonen for alle den støtten hun har fått de siste ukene.

– Ingen trodde regjeringsdeltakelse skulle bli noen dans på roser, men det vi har opplevd siden i sommer, har vært en storm. Derfor varmer det helt utrolig å få SMS-er fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør med oppfordring om å «stau pau» og det på sognemål, sa en rørt partileder.

Ikke noe nytt

Om den siste stridssaken, håndteringen av pengegavene fra to offentlig eide kraftselskaper, hadde hun ikke noe særlig nytt å tilføye. Hun beklaget igjen at beløpene på 700.000 kroner var gått rett inn i partikassen, men at de ble sendt tilbake straks partiledelsen skjønte hva slags begrensninger som ligger i regelverket for partigaver.

Hun vet heller ikke nøyaktig hva pengene er blitt brukt til, om de gikk rett til prosjektet om fornybar energi, eller om de også inngikk i finansieringen av valgkampen i 2009.

– Det var en prosjektgruppe som håndterte dette. Prosjektet i seg selv var glimrende, Sp er en pådriver for fornybar kraft. Det er pengestøtten som er problemet. Den ble registret som pengegaver og gikk rett inn i det totale partiregnskapet. Det ble ikke ført separat regnskap, og det er derfor umulig å si om noe gikk til valgkampen, sier Navarsete.

Selskapene har bokført pengene som prosjektstøtte og dermed som fradragsposter i sine regnskaper, mens Sp har skrevet dem inn i sitt regnskap som pengegaver som ikke var øremerket. Fredag ba partilederen administrasjonen om å gjennomgå 2009-regnskapet for å få en oversikt over kraftmidlene.

Ingen hemmelighet

Partilederen legger til at det ikke har vært noe hemmelighetskremmeri rundt pengebidragene, ingen prøvde å skjule postene. Alt skjedde angivelig i åpenhet. Problemet er ifølge partilederen at reglene ikke ble fulgt.

– Det er det som er saken. Da vi skjønte det, ble pengene straks sendt tilbake. Verken denne saken eller den som gjelder armbåndet fra Aker Yards, tjener partiet. Det er ikke rart folk lurer på hva vi driver med. Nå skal vi gjenoppbygge tilliten ved hardt arbeid og sikre oss mot at slik ting kan skje igjen, sa Navarsete i et møte med pressen.

Som en formildende omstendighet la hun til at politikere også er mennesker som kan gjøre feil, innrømme hva de har gjort, vise at de har lært og så gå videre. Og akkurat det har Sp tenkt å gjøre. Bråk om Hardanger-master, gullarmbånd fra Aker og ulovlig pengegaver er fortid, nå skal partiet jobbe med å gjenreise tilliten og drive gjennom Sp-politikk fram mot valgene i 2011 og 2013.

– Det har aldri tidligere vært ført så mye Sp-politikk i dette landet som under den rødgrønne regjeringen. Vi får gjennomslag for mye, og mer skal det bli, forsikret partilederen. Stikkord er kommunevelferd, samferdsel, landbruk, alt i et grønt perspektiv.

Visste ikke

Navarsete understreket at hennes partikollega, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, ikke hadde fått kjennskap til gavene fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Hun beklaget at det ikke hadde skjedd.

– Riis-Johansen burde visst, men visste ikke. Det er viktig at partifolk som kommer i nærheten av å fatte vedtak som angår givere, får vite hvor pengene kommer fra. Vi forvisset oss ikke om at Riis-Johansen fikk disse opplysningene. Jeg tar ansvaret for at det ikke skjedde, sa Navarsete.

Arbeidsutvalget i partiet skal gjennomgå partiets etiske retningslinjer og drille høy og lav i hva som er moralsk og juridisk tillatt. Navarsete lover at Sp skal få det klareste og strengeste regelverket av alle partier.

– På denne måten kan vi unngå gråsoner mellom Sp og omverdenen, sa hun.

Selv sier Navarsete fra seg godtgjørelsen på 50.000 kroner hun har som partileder, for å hjelpe på økonomien etter at pengene fra kraftselskapene måtte sendes tilbake. Rundt i kommunene har mange ordførere startet kronerulling for å fylle partikassen.(©NTB)

Personvernpolicy