Store endringer i Statoil-ledelsen

Konsernsjef Helge Lund i Statoil varsler endringer i konsernstrukturen (foto: Scanpix).
Konsernsjef Helge Lund i Statoil varsler endringer i konsernstrukturen (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år etter fusjonen med Hydro omorganiserer Statoil selskapets struktur og ledelse. Konsernsjef Helge Lund bedyrer at det ikke innebærer en nedprioritering av norsk sokkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lund gjenspeiler omorganiseringen både at Statoils internasjonale aktivitet øker og behovet for å styrke selskapets utvikling på norsk sokkel. Konsernsjefen er klar på at strukturendringene handler om å tilpasse seg

– En bredere og mer global forretningsvirksomhet er en viktig drivkraft bak de endringene vi gjør. Parallelt tilpasser vi organisasjonen til en framtid med en mer moden norsk sokkel og de store mulighetene dette skaper for Statoil, sier Helge Lund.

Overfor NTB påpeker han at rokeringene først og fremst berører ansatte på ledernivå:

– Jeg vil tippe at det omfatter rundt tusen ledere på ulike nivåer. Det vedrører verken de som arbeider på de norske landanleggene eller offshore, sier Lund, som er helt klar på at ingen skal bli arbeidsledige, selv om strukturen forenkles og effektiviseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utflagging

Endringene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2011. Blant annet skilles aktiviteten i Nord-Amerika ut som eget forretningsområde med ny ledelse i Houston i USA. Det opprettes også to nye enheter som vil jobbe med både norsk og internasjonal virksomhet innen leting og global strategi. Sistnevnte skal ha ledelsen i London. Samordning av flere forretningsområder er ment å styrke den globale aktiviteten og å forenkle driften og gjøre den mer effektiv.

SAFE-leder Terje Nustad er meget kritisk.

– Jeg frykter at det vi nå ser er begynnelsen på en utflagging av Statoil som et norsk oljeselskap. Det er tydelig at det er den globale satsingen som vil få mest oppmerksomhet i den nye konsernledelsen som altså blir spredt til London og Houston. De enorme verdiene som den norske stat egentlig har gitt Statoil vil bli pøst ut i meget suspekte og direkte miljøfiendtlige prosjekter andre steder i verden, sier Nustad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmelig

Forslaget til ny ledelse og omorganisering ble nylig godkjent av styret i Statoil.

– Jeg har hatt et lite team som har jobbet med problemstillingene og utfordringene våre. Deretter har vi konsultert de tillitsvalgte, sier Lund.

Ifølge ham har de tillitsvalgte vært positive og forstått bakgrunnen for endringene:

– De har stor tillit til hvordan vi håndterer prosessen.

Likevel mener de tillitsvalgte at ledelsen har gått for langt i hemmeligholdet:

– Vi har bedt om å få være med på slike beslutningsprosesser, og her har vi ikke fått vite noe før avgjørelsene allerede er tatt, sier tillitsvalgt for de YS-organiserte i Statoil, Bjørn Asle Teige.

Han definerer seg som mellomfornøyd etter at de ansatte nå er invitert til å få være med på neste trinn av omstruktureringen, som gjelder organiseringen nedover i systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke sparket

Omorganiseringen innebærer også store utskiftninger i toppsjiktet. Rune Bjørnson, Jon Arnt Jacobsen, Gunnar Myrebøe og Helga Nes skal ut, mens Eldar Sætre får ny posisjon i ledelsen:

– Jeg vil understreke at vi ikke på noen måte er misfornøyd med deres innsats. De skal fortsette med samme ansvar fram til endringene trer i kraft ved årsskiftet, og vil da få nye roller i Statoil, sier Lund.

Han er mer opptatt av at selskapet nå får større bredde i erfaringsgrunnlaget hos lederne, i tillegg til at teamet blir mer globalt.

– Den nye konsernledelsen balanserer fornyelse med kontinuitet, styrker mangfoldet og skaper nye muligheter for neste generasjon ledere. (©NTB)