Frykter «tapt generasjon» av arbeidsløs ungdom

Utenfor et arbeidskontor i Madrid står folk og venter på å slippe inn. Spania er et av landene hvor arbeidsledigheten blant unge har skutt i været de siste årene. Foto: REUTERS/SCANPIX
Utenfor et arbeidskontor i Madrid står folk og venter på å slippe inn. Spania er et av landene hvor arbeidsledigheten blant unge har skutt i været de siste årene. Foto: REUTERS/SCANPIX

Økonomisk krise mange steder i verden kan føre til at det vokser opp en «tapt generasjon» av arbeidsledig ungdom, frykter Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledigheten blant ungdom er i dag rekordhøy. 81 millioner unge er registrert som arbeidsløse, ifølge ILO, og antallet stiger dobbelt så raskt som de arbeidsløse voksne.

Selv om det er ventet at situasjonen blir litt lettere neste år, så vil en eventuell bedring av jobbmarkedet for ungdom trolig gå tregere enn for resten av befolkningen.

– Unge mennesker driver den økonomiske utviklingen. Å ikke utnytte dette potensialet er et økonomisk tap og kan undergrave sosial stabilitet, advarer ILOs leder Juan Somavia.

Dårligere forhold

En ny rapport fra organisasjonen beskriver hvordan god utdanning og ferdigheter ikke lenger åpner dører inn i yrkeslivet på samme måte som før. Samtidig er både lønn og arbeidsforhold blitt dårlige for unge som har klart å skaffe seg arbeid.

– De gjør alle de riktige tingene, men dørene stenges like foran ansiktene deres, sier Sarah Elder, som har ledet arbeidet med rapporten.

Den slår fast at det både i rike og fattige land finnes unge som er så desillusjonerte at de fullstendig dropper ut av arbeidsmarkedet.

Spania rammet

Unge i utviklingsland er spesielt sårbare når de mister jobben. Men hele 45 prosent av økningen i ungdomsledigheten de siste årene skyldes utviklingen i rike land, til tross for at bare 10 prosent av verdens unge bor her.

De sentrale, sørlige og østlige delene av Europa er hardt rammet, og spesielt Estland, Latvia, Litauen og Spania.

– Å ikke finne arbeid skaper en følelse av ubrukelighet og ørkesløshet blant unge som kan føre til mer kriminalitet, psykiske problemer, vold, konflikter og rusmisbruk, advarer ILO i sin rapport. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden