- Riktig av SAS-sjef å gå nå

Mats Jansson (foto: Scanpix)
Mats Jansson (foto: Scanpix)

«Ryddegutt» Mats Jansson satte SAS på en hard kur. Nå er det strategisk smart at en ny toppsjef overtar i neste fase, mener flyanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS-sjef Mats Jansson meddelte idag at han går av i løpet av høsten, etter fire år som toppsjef.

Les: Jansson gir seg i SAS

- Jeg synes at jeg har gjort mitt i SAS. Det gjenstår fortsatt store utfordringer for SAS, men plattformen er nå på plass. Core SAS-strategien, med sine omfattende kostnadsbesparelser, er etablert, den finansielle plattformen er sikret gjennom den siste nyemisjonen, vi er blitt sterkere på produktsiden og kundetilfredsheten har økt, sier Jansson i en kommentar.

Jansson står bak Core SAS, som innebærer at SAS har solgt unna en rekke datterselskaper og kuttet antall ansatte med rundt 5.000.

Han mener det kan være riktig tidspunkt for en ny konsernsjef å overta nå - og flyanalytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities er enig:

- Jansson har hatt en tøff jobb med å rydde opp i feil valg som ble tatt av SAS-ledelsen for mange år siden. Det er ikke Mats Janssons skyld at SAS har slitt så kraftig de siste årene. SAS har gjennomført kostnadskutt på kostnadskutt. Nå er utfordringen å holde kostnadene nede. Da kan det være strategisk smart å bytte toppsjef, sier Sivertsen til DN.no.

Må dra lasset videre
- Mats Jansson er den som står bak kuttene, det høres fornuftig ut å hente inn en ny sjef som kan dra lasset videre og prøve å gjøre SAS til et lønnsomt flyselskap. Men det er ingen lett jobb den nye toppsjefen får, sier Arctic-analytikeren.

For å tjene penger fremover, er det helt nødvendig at SAS bytter ut gamle fly og konsentrerer seg om sine kjernemarkeder, mener han.

- Men det blir vanskelig å få kostnadene ytterligere ned, sier Sivertsen, som ikke har noen formening om hvordan den nye SAS-sjefen bør være.

Selv om det er riktig av Jansson å trekke seg nå i høst, synes Kenneth Sivertsen det er underlig at hans avgang blir offentliggjort allerede nå.

- Kvartalstallene til SAS kommer neste uke, det naturlige hadde vært å offentliggjøre Janssons avgang samtidig. Men de vil vel ha fullt fokus på tallene, da, sier Sivertsen.

- En overraskelse
Senioranalytiker Jakob Pedersen fra Sydbank er overrasket over at Mats Jansson velger å gå nå:

- Jansson hadde jo overskudd i sikte neste år, så jeg hadde forventet at han ville fortsette. Han har gitt SAS et godt fundament til å bli konkurransedyktig igjen, sier Pedersen til Børsen.

- Kritikere vil kanskje si at han i perioder har rygget litt for mye i forhold til medarbeiderne, samt at spareprogrammet Core SAS ikke er fullt ut gjennomført ennå. Men det endrer ikke på det faktum at SAS er i en langt bedre situasjon nå enn på lenge. Jansson har fungert som en opprydder i sin ledertid. I tiden fremover blir det nok mer fokus på den kommersielle utviklingen, sier han.

Heller ikke han vil spekulere i mulige erstattere for Jansson.

Les også: SAS-sjefen langer ut mot Kjos

- En stor trussel mot SAS

- Kaster stein i glasshus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden