Skype skal på børs

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Henter inn 600 millioner kroner i børsintroduksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internettselskapet Skype er i ferd med å hente inn 100 milioner dollar, cirka 600 millioner kroner, for å gå på børs.

Selskapet ble startet i 2003 av svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, som sammen sto bak fildelingstjenesten Kazaa. I 2005 ble Skype kjøpt opp av nettauksjonsgiganten ebay, som aldri helt fant ut hvordan det skulle bruke selskapet. Derfor ble Skype ifjor solgt videre til en investorgruppe for 1,9 milliarder dollar.

Halv mrd. brukere
Skype tilbyr tele-, tekst-, og videosamtaler over nett. Brukere av programmet kan ringe, chatte og ha videosamtaler med hverandre gratis.

Man kan også bruke Skype til å ringe mobiler og fasttelefoner verden over, men da mot betaling. Det er det som står for inntektene til selskapet så langt. Selskapet omsatte for 406 millioner dollar første halvår i år, med et resultat på 13 millioner dollar.

Betalte tjenesterMed 560 millioner brukere, skal Skype nå finne nye måter å tjene penger på. I motsetning til for eksempel Facebook som har en halv milliard aktive brukere, er det «bare» 124 millioner som bruker Skype minst én gang i måneden.

Skype fortalte potensielle investorer i dag at det skal vokse ved å tilby flere betalingstjenester.

En av de er gruppevideosamtaler. Tanken er at mindre bedrifter som ikke kan ta seg råd til å kjøpe dyrere videkonferanseutstyr, kan ta i bruk Skype til dette formålet. Videosamtaler står allerede for 40 prosent av trafikken på Skype, men siden det er samtaler fra bruker til bruker, tjener ikke Skype penger på dette. Derfor vil de også satse på annonsesalg.

For betalingstjenestene er det 8,1 millioner brukere, som i snitt betaler 96 dollar i året.

Goldman Sachs er tilrettelegger for børsintroduksjon en, som gjøres sammen med JP Morgan og Morgan Stanley.

Les også:

Skal ta igjen Skype

Nettgiganter kan kuppe nettet

Stordalen jakter IT-kupp i USA

- Ikke kjøp 3D-TV nå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden