Bjarne Håkon Hanssen slår tilbake

– Jeg tror nå at folk får venne seg til at politikeren Bjarne Håkon Hanssen ikke finnes mer. Det finnes bare en Hanssen, og det er rådgiveren, sier eksstatsråden. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
– Jeg tror nå at folk får venne seg til at politikeren Bjarne Håkon Hanssen ikke finnes mer. Det finnes bare en Hanssen, og det er rådgiveren, sier eksstatsråden. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Rådgiver og eksstatsråd Bjarne Håkon Hanssen mener han ikke har gjort noe galt og at han står på trygg moralsk grunn i barnehagesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vil de rødgrønne ha andre regler får de lage dem. De har flertall, sier han til Dagens Næringsliv.

Bjarne Håkon Hanssen kom i helgen hjem til Levanger, etter en ukes ferie på Kreta. Mens Hansen har vært på Kreta har visepresident i Stortinget og partifelle Marit Nybakk vært hærfører for kritikken fra de rødgrønne, og karakterisert Hanssens PR-hjelp til det private barnehageselskapet Espira som «helt forkastelig og politisk umoralsk»

Nye regler

Debatten ødela verken nattesøvn eller feriestemning i særskilt grad, forteller Hanssen

Hovedpoenget i kritikken er at rådgiver Hanssen har hjulpet fram et privat firma, Espira, til å jobbe mot et forslag om å begrense private barnehageeieres mulighet til å ta utbytte, eller få profitt ved salg av barnehager. Forslaget ble behandlet i regjeringen mens Hanssen var statsråd.

– Det finnes like mange moralske meninger, som det finnes mennesker i Norge. Det kan jeg umulig basere meg på. Jeg kan jo ikke leve med å ringe Marit Nybakk hver dag og spørre hva som er moralsk akseptabelt, sier Hanssen.

Han mener de politikerne som kritiserer ham heftigst – og det er først og fremst regjeringspolitikerne – heller bør manne seg opp til å lage regler.

– Mye synsing

– Det er mye synsing og prating her nå, men ingen politisk handling. Hvis de vil ha Obama-regler – ja, så legg fram forslag da, så vi kan diskutere det. Det kan jo ikke være så travelt nede i Stortinget at de ikke finner tid til å omsette ord til handling, sier Hanssen, som minner om at samme debatt gikk i fjor da han gikk ut av regjeringen og inn i PR- og rådgivningsbransjen.

Hanssen vil ikke ta generell stilling til om det er moralsk feil å jobbe mot et forslag han gikk inn for som regjeringsmedlem. I barnehagesaken er han mot regjeringens standpunkt, men han sier han ikke husker saken fra regjeringen.

– Jeg tror nå at folk får venne seg til at politikeren Bjarne Håkon Hanssen ikke finnes mer. Det finnes bare en Hanssen, og det er rådgiveren. Mine forpliktelser ligger nå hos min arbeidsgiver og mine kunder. (©NTB)

Personvernpolicy