– Europas CO2 bør lagres under Nordsjøen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordsjøbassenget har kapasitet til å lagre 200 milliarder tonn CO2. Rundt halvparten skal få plass under norsk sokkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) da han tirsdag presenterte studien «One North Sea» under ministerkonferansen i Washington.

Norge lagrer allerede i dag en million tonn årlig fra Sleipnerfeltet under Nordsjøen.

Under konferansen ble det også enighet om at Norge sammen med Storbritannia og Australia skal danne en aksjonsgruppe som skal finne globale løsninger for fangst og lagring av CO2. Denne gruppen skal legge fram forslag til løsninger som kan settes i verk fra 2020.

Tirsdag fikk ministre fra hele 22 andre land høre sin norske kollega presentere rapporten som er utarbeidet av konsulentfirmaet Element Energy etter oppdrag fra den britiske og norske regjering.

Trygg lagring

– Å finne gode lagringsplasser for CO2 er en forutsetning for å lykkes i det internasjonale klimaarbeidet. Nordsjøbassenget kan bli en viktig faktor for transport og lagring av CO2 innen hele Europa hvis vi får på plass løsninger på en bred skala fra 2020, sier Riis Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under tirsdagens møte og pressekonferanse var det stor interesse knyttet til rapporten om trygg lagring under Nordsjøen, sier statsråden på telefon til NTB. Riis-Johansen har tidligere registrert en viss skepsis til lagring på land, særlig fra Tysklands side.

Selv mener han at det kan bli trygt nok å få CO2 lagret i fjellformasjoner under jordens overflate, men han er ikke i tvil om at løsningen for de europeiske land ligger i det store Nordsjøbassenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har i 15 år lagret CO2 på Sleipnerfeltet. Det har gitt oss en betydelig erfaring i å håndtere lagringsproblemene, sier statsråden.

Hvor gjør vi av det?

Olje- og energiministeren sier forutsetningen for å lykkes med prosjekter av typen Mongstad er at vi ikke bare fanger CO2, men at vi også finner en egnet metode og et egnet sted til lagring.

– Norge er med i aksjonsgruppen som skal utarbeide fangst og lagring. Det blir vår største oppgave. I tillegg skal vi delta i fire prosjekter til. Ett gjelder såkalte Grid-løsninger for overføring av kraft. Et annet handlet om utvikling av bærekraftig vannkraft. Så er det et prosjekt for vind og sol og til slutt et prosjekt får å få flere kvinner inn i yrker knyttet til miljøteknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt dette er vi med på, men det er fangst og lagring av CO2 som er vår hovedoppgave, sier Riis-Johansen.

Over BP-brønnen i helikopter

Natt til onsdag norsk skal den norske delegasjonen til New Orleans. Her skal Riis-Johansen møte representanter for de norske selskapene som på forskjellig vis har vært engasjert i arbeidet med å stanse lekkasjen i Mexicogolfen.

I tillegg skal statsråden fly over farvannet der oljen i nesten 90 dager strømmet opp fra havbunnen uten kontroll. (©NTB)