Kina bruker mest energi i verden

Bildet viser røyk som stiger fra ett av Kinas mange kullkraftverk. Kina er verdens største kullforbruker, og på verdensbasis det landet som bruker mest energi. Foto: AP Photo/Andy Wong)
Bildet viser røyk som stiger fra ett av Kinas mange kullkraftverk. Kina er verdens største kullforbruker, og på verdensbasis det landet som bruker mest energi. Foto: AP Photo/Andy Wong)

Kina har passert USA i bruken av energi på verdensbasis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har gått forbi USA, og er nå verdens største forbruker av energi, opplyser det internasjonale energibyrået IEA

Den nye statusen til Kina er forventet å gjøre landet enda mer innflytelsesrike på det globale engergimarkedet i form av fastsetting av priser og bruk av energi.

USA har de siste ti årene ligget langt foran Kina i bruken av energi. Men når man regner energi fordelt på antall innbyggere, er USA fortsatt langt foran Kina, skriver CNN.

Presset oljeprisene

- I 2000 brukte USA dobbelt så mye energi som Kina, nå bruker Kina mer enn USA, sier IEAs sjeføkonom Fatih Birol, men sier også at USA har klart å bruke energien mer effektivt enn tidligere.

Kina brukte i fjor brukte 2.252 millioner tonn analog energi fra kull, olje, atomkraft, naturgass og hydrogen, om lag fire prosent mer enn USA.

Kinas har ikke opplevd den samme tilbakegangen som USA gjorde etter finanskrisen. I 2008 presset Kina oljeprisene til et rekordnivå, noe som bidro til å føre verden inn i en resesjon.

Birol sier at Kinas økende behov for å importere kull og gass kan etter hvert ha den samme effekten.

Verdens største kullforbruker

Selv om det blir understreket av IEA at tallene er foreløpige, så er økningen i energiforbruket til Kina veldokumentert.

Kina er allerede verdens største kullforbruker. Til tross for deres egne enorme ressurser er importen av kull forventet å nå 105-115 millioner tonn i året.

Trenden later til å vise seg i oljeimporten, også. Saudi-Arabia, som er verdens viktigste oljeeksportør, har for første gang solgt mer olje til Kina enn til USA. Sistenevnte har i flere tiår vært Saudia-Arabias viktigste kunde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden