Riis-Johansen sier nei til oljeboring i Lofoten

OLJE - OG ENERGIMINISTER Terje Riis-Johansen avslører at han personlig ikke ønsker seg oljeboring i Lofoten nå. Foto: Reuters/Scanpix.
OLJE - OG ENERGIMINISTER Terje Riis-Johansen avslører at han personlig ikke ønsker seg oljeboring i Lofoten nå. Foto: Reuters/Scanpix.

Oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at han personlig ikke ønsker å åpne for oljeboring i Lofoten nå. Uttalelsen møter blandede reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene Ap, SV og Sp vil trolig ta stilling til forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten tidlig i 2011.

I et intervju med VG søndag understreker Riis-Johansen at Senterpartiet ikke vil gå inn for å stenge området for oljevirksomhet i all framtid. Men han gjør det klart at han mener det vil være galt å åpne for boring nå.

Riis-Johansen knytter standpunktet til miljøkatastrofen i Mexicogolfen som følge av oljeutslippet der.

Mexicogolfen

– Vi er nødt til å forholde oss til katastrofen i Mexicogolfen. Det vil være helt galt ikke å ta hensyn til det. Men foreløpig vet vi for lite om hva som har skjedd til å dra endelige konklusjoner. Vi har tatt ut dypvannsblokker fra 21. konsesjonsrunde, men man kan ikke se bor fra at Mexico-ulykken kan få større betydning for vår oljevirksomhet, sier Riis-Johansen.

Søndag drar han selv til USA og til Mexicogolfen for å se nærmere på det som er vår tids største oljekatastrofe.

Regjeringspartner Arbeiderpartiet mener oljeministerens uttalelse ikke forandrer noe.

– Det har aldri vært noen tvil om hva Senterpartiet mener i denne saken, og at Riis-Johansen nå sier dette forandrer ingenting, sier Arbeiderpartiets miljø- og energipolitiske talskvinne, Eirin Sund til Aftenposten.no.

Full tiltro

Sund sier at Arbeiderpartiet hele tiden har vært klar over standpunktet til sine regjeringspartnere og at hun har full tiltro til at Riis-Johansen vil behandle saken på en korrekt måte selv om han nå har flagget offentlig sin personlige mening.

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja tar Riis-Johansens utspill som et godt signal.

– Det er svært gledelig og viktig at Riis-Johansen er tydelig i dette spørsmålet. Det har han ikke vært før. Som fagstatsråd og ansvarlig for oljeforvaltningen på norsk sokkel har han betydelig innflytelse i saken, sier leder i folkeaksjonen, Gaute Wahl.

Ordfører Arnfinn Ellingsen (Sentrumslista) i Røst mener at utspillet i praksis betyr kroken på døra for de som ivrer for oljeboring i området.

– Dette betyr jo at alvoret endelig har sunket inn i regjeringskontorene. Nå er løpet kjørt for åpning av områdene i denne omgangen, mener han, og tolker dette som en full seier for motstanderne.

Kritikk

Olje- og energiministeren har fått mye kritikk de siste månedene, og opposisjonen på Stortinget har fremmet mistillitsforslag mot ham på grunn av striden rundt CO2-rensingen på Mongstad. Tidligere har han åpnet for at han kan tenke seg å reise hjem til familien og gården.

– Etter et par ukers ferie med kone og unger skal jeg ikke legge skjul på at man gjør seg sine refleksjoner, sier Riis-Johansen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden