- Kan bli det største noensinne

Bildet viser en inspeksjon på et solkraftverk  i Kunming, i Yannan provisen i Kina.
Bildet viser en inspeksjon på et solkraftverk i Kunming, i Yannan provisen i Kina.

Alf Bjørseth skal bygge solkraftverk i fem kinesiske provinser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en fantastisk mulighet. Det kan bli det største industrisamarbeidet mellom Norge og Kina noensinne, sier Raymond Carlsen, administrerende direktør i Scatec Solar til Dagens Næringsliv.

På Expo-utstillingen i Shanghai underskriver han i dag avtalen med Datang Renewables, en del av Kinas nest største energiselskap, om bygging av en rekke solparker på tilsammen 2500 megawatt i fem av Kinas provinser. Flere kinesiske prominenser og næringsminister Trond Giske bivåner signeringen.

- Vi anslår at dette kan innebære bygging av solparker for mellom 35 og 40 milliarder norske kroner frem til 2016. I Kina skjer utviklingen nå ekstremt raskt, sier Carlsen.

En million kinesere
De 2500 megawatt som Scatec skal være med å bygge ut, tilsvarer alt som ble bygd av solenergi i verden i 2007, og vil dekke strømforbruket til en million kinesere.

Scatec Solar samarbeider med det kinesiske selskapet Sanhe Group, og har dannet et fellesselskap SanSca som skal stå for utbyggingen.

I første rekke omfatter kontrakten bygging av en vind- og solpark i Jilin-provinsen nordøst i Kina, som skal stå ferdig allerede i år. Dette omfatter en mindre solpark på fem megawatt, som skal være en demonstrasjonspark for høyeffektive solparker.

Optimale forhold
- Forholdene for solenergi er optimale i fjellprovinsene i Nord-Kina, hvor det er ideelle sol- og temperaturforhold, noe som innen kort tid kan gi produksjonskostnader ned til under 1,50 kroner per kilowattime. Det er nesten halvparten av hva det koster å produsere solstrøm i Europa, sier Terje Osmundsen, viseadministrerende i Scatec Solar.

- Hvor viktig har Alf Bjørseth vært for å få til en kontrakt med kineserne?

- Alf er verdenskjent i bransjen. Alle kjenner Alf, og hans navn betyr et kvalitetsstempel som er svært viktig, også her i Kina, sier Carlsen.

Les også:

- Har krefter til å satse på sol

Store kutt i subsidier

Solenergi lønnsomt i hus om tre år

Solmarkedet kommer sterkt!

Personvernpolicy