
- For godt til å være sant

Et så stort fall i ledigheten har vi ikke sett på nesten fem år, og den gang var det veldig sterk vekst i økonomien, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen.
I løpet av mai gikk arbeidsledigheten ned med 1.600 personer, korrigert for vanlige sesongvariasjoner. 70.600 helt arbeidsløse er nå registrert hos Nav.
- Vi kan ha nådd et vendepunkt, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
Les: Nå faller ledigheten
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities understreker at dagens AKU-tall viste at arbeidsmarkedet holdt seg stabilt fra desember til mars - men han ble positivt overrasket over Navs mai-tall.
- Dette er et veldig sterkt tall. Det er nesten litt for godt til å være sant. Et så stort fall i ledigheten har vi ikke sett på nesten fem år, og den gang var det veldig sterk vekst i økonomien, sier Wilhelmsen til DN.no.
- Må vente på juni-tallet
Ett tall er imidlertid for lite til å si at det er en trend. Man må vente på juni-tallet for å se om den gode utviklingen fortsetter, understreker han. Mai-tallet kan ha med tilfeldigheter å gjøre.
- Dette ene mai-tallet vil ikke ha noe å si for rentesettingen fremover. Vi tror fortsatt på én renteøkning fra Norges Bank i år, og den kommer ikke før i desember. Men hvis Navs juni-tall er like sterkt, kan nok Norges Bank fremskynde renteprognosene. Da kan renten bli satt opp allerede i september, mener makroøkonomen.
Han understreker imidlertid at positive ledighetstall må støttes av andre gode makrotall for å komme dit.
Bjørn-Roger Wilhelmsen er likevel enig med arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i at vendepunktet kan være nådd - selv om det hefter stor usikkerhet ved utviklingen fremover.
- Et tegn på bedring
- Ja, dette kan være et tegn på at arbeidsmarkedet er i ferd med å bedre seg. Får vi et solid juni-tall kan vi begynne å snakke om en trend, men jeg er redd dette mai-tallet overdriver litt, sier han.
- Betyr dette at ledighetstoppen nå er nådd?
- Ja, når det gjelder Nav-tallene tror jeg ledighetstoppen kan være nådd. AKU-tallene er imidlertid beregnet på en annen måte og kan stige litt til fremover, sier Wilhelmsen til DN.no.
Les også: